Νέος Επενδυτικός Νόμος 3908/2011

Όροι υπαγωγής των επενδυτικών σχεδίων και προϋποθέσεις αξιολόγησης
Ο Νέος Επενδυτικός Νόμος 3908/2011 έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

·        Οι αιτήσεις για την υπαγωγή των επενδυτικών σχεδίων στο νέο καθεστώς ενισχύσεων υποβάλλονται τους μήνες Απρίλιο και Οκτώβριο και οποτεδήποτε για τα Μεγάλα Επενδυτικά Σχέδια.
·        Η έναρξη της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου γίνεται μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της απόφασης υπαγωγής στις διατάξεις του παρόντος. Η έναρξη υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου πριν τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της απόφασης υπαγωγής μπορεί να γίνει, με αποκλειστική ευθύνη του επενδυτή, μετά την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να τεκμηριώνεται ότι η αιτούμενη ενίσχυση αποτελεί κίνητρο για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου. Η έναρξη υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου πριν την υποβολή της ως άνω αίτησης επιφέρει απόρριψη του συνόλου του επενδυτικού σχεδίου.
·         Στο νέο καθεστώς ενισχύσεων υπάγονται επιχειρήσεις εγκατεστημένες στην Ελλάδα, οι οποίες πρέπει να έχουν τη μορφή ατομικής επιχείρησης, εμπορικής εταιρείας ή συνεταιρισμού και να τηρούν βιβλία Β ή Γ κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.
·         Διατηρείται το ποσοστό της ιδίας συμμετοχής του επενδυτή στο 25% των ενισχυόμενων δαπανών και του επενδυτικού κόστους σε περίπτωση που ο φορέας της επένδυσης λαμβάνει την ενίσχυση της επιχορήγησης κεφαλαίου ή της φορολογικής απαλλαγής αντίστοιχα.
·         Το ελάχιστο ύψος επένδυσης ορίζεται σε ΕΥΡΩ 1 000 000 για Μεγάλες Επιχειρήσεις, ΕΥΡΩ 500 000 για Μεσαίες επιχειρήσεις, ΕΥΡΩ 300 000 για Μικρές Επιχειρήσεις, και ΕΥΡΩ 200 000 για πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Ειδικά για τα επενδυτικά σχέδια Γενικής Επιχειρηματικότητας το ελάχιστο ύψος επένδυσης ορίζεται στο ήμισυ των προαναφερόμενων κατά περίπτωση ποσών.
Τρόπος Καταβολής Ενισχύσεων

Ο τρόπος καταβολής του ποσού της επιχορήγησης κεφαλαίου και της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης, καθώς και η δυνατότητα χορήγησης προκαταβολής και εκχώρησης της επιχορήγησης, καθορίζονται με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Εισάγεται νέος τρόπος καταβολής της ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής ως εξής:
Η επιχείρηση έχει το δικαίωμα έναρξης της ωφέλειας του κινήτρου από τη διαχειριστική περίοδο κατά την οποία δημοσιεύεται η απόφαση ολοκλήρωσης και έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης.  Κατά τη διαχειριστική αυτή περίοδο, η μέγιστη φορολογική απαλλαγή μπορεί να ανέρχεται μέχρι το ένα τρίτο (1/3) του εγκεκριμένου ποσού ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής.

Κατά την αμέσως επόμενη διαχειριστική περίοδο η μέγιστη φορολογική απαλλαγή, συνυπολογιζόμενης και της πρώτης διαχειριστικής περιόδου, μπορεί να ανέρχεται μέχρι τα δύο τρίτα (2/3) του εγκεκριμένου ποσού ενίσχυσης φορολογικής απαλλαγής.

Το υπόλοιπο ποσό της εγκεκριμένης ενίσχυσης φορολογικής απαλλαγής καλύπτεται από τις νέες επιχειρήσεις εντός δέκα (10) διαχειριστικών περιόδων και από τις υφιστάμενες επιχειρήσεις εντός οκτώ (8) διαχειριστικών περιόδων, μετά την διαχειριστική περίοδο εντός της οποίας δημοσιεύτηκε η απόφαση ολοκλήρωσης και έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης.

Το ποσό της ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής εμφανίζεται ως αφορολόγητο αποθεματικό σε ειδικό λογαριασμό στα βιβλία της επιχείρησης και σχηματίζεται από το φόρο επί των καθαρών κερδών που δηλώνονται με την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

ΦΕΚ Νέου Επενδυτικού Νόμου Ν3908/2011