“Ο συνδυασμός επενδυτικών σχέδιων με επιδοτούμενα προγράμματα εξοικονομεί σημαντικά ίδια κεφάλαια”

“Ο συνδυασμός επενδυτικών σχέδιων με επιδοτούμενα προγράμματα εξοικονομεί σημαντικά ίδια κεφάλαια”

Στα πλαίσια της ενημέρωσης του επιχειρηματικού κοινού, ο Διευθύνων Σύμβουλος της VK Premium Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, Κωσταντίνος Βαμβακάς παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό Analysen του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Ο κ.Βαμβακάς αναφέρει ότι σε αυτή την περίοδο οικονομικής κρίσης, η κάθε επιχείρηση μπορεί να αξιοποιήσει τον συνδυασμό επενδυτικών σχέδιων με επιδοτούμενα προγράμματα ΕΣΠΑ έτσι ώστε να εξοικονομήσει σημαντικά ίδια κεφάλαια τα οποία είναι ζωτικής σημασίας σε αυτή την περίοδο έλειψης ρευστότητας.

Παραθέτουμε ολόκληρη τη συνέvτευξη με τον κ. Κώσταντίνο Βαμβακά.

 Πηγή : περιοδικό Analysen

  • “Analysen: Ποιά είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στα πλαίσια της κρίσης;

Κώσταντίνος Βαμβακάς: Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο επιχειρηματικός κόσμος είναι η έλλειψη ρευστότητας η οποία κάθε μέρα που περνάει γίνεται ολοένα και πιο αισθητή.

Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που είναι προϋπόθεση για το άνοιγμα της στρόφιγγας στον τραπεζικό τομέα έχει καθυστερήσει πάρα πολύ και πολύ φοβάμαι όταν θα έρθει αυτή η στιγμή της ολοκλήρωσης της ανάκεφαλαιοποίησης ένας πολύ μεγάλος αριθμός ΜΜΕ δεν θα έχει καταφέρει να επιβιώσει προκειμένου να είναι παρών στην πολύαναμενόμενη ανάκαμψη.

  • Analysen: Τι λύσεις έχετε να προτείνετε;

Κώσταντίνος Βαμβακάς: Τα προγράμματα που αναμένονται να προκηρυχτούν μέσω του ΕΣΠΑ όπως το «Εξωστρέφεια – Ανταγωνιστικότητα» που αφορούν επιχειρήσεις που επιθυμούν να αναπτύξουν την εξωστρεφή τους δραστηριότητα καθώς και τα προγράμματα που αφορούν επιχειρήσεις στους κλάδους της «ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ», «ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ», «ΕΜΠΟΡΙΟΥ» και «ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ» έχουν καθυστερήσει να προκηρυχτούν και αυτό στερεί από την αγορά την έστω και μικρή ώθηση που θα μπορούσε να δοθεί ακόμη και με την προκήρυξη των προγραμμάτων αυτών.

Θα πρέπει στο σημείο αυτό να σημειώσω ότι παρόλο που το επενδυτικό κλίμα και η διάθεση των Ελλήνων επιχειρηματιών δεν είναι πρόσφορο την τρέχουσα χρονική περίοδο, ωστόσο αυτό δεν πρέπει να παρασύρει τους επιχειρηματίες από το να «δουν» την επόμενη ημέρα, δεδομένου ότι τα προγράμματα αυτά αφενός δεν προκηρύσσονται κάθε χρόνο και αφετέρου έχουν χρόνο ολοκλήρωσης από σήμερα και ως τα τέλη του 2015 και ίσως και περισσότερο σε αρκετές περιπτώσεις.

Το δεδομένο αυτό θα πρέπει να προβληματίσει τον επιχειρηματικό κόσμο αφού σε περίπτωση της πολυαναμενόμενης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας θα είναι σημαντικό να υπάρχει και μία έγκριση του επενδυτικού σχεδίου του επιχειρηματία που θα του επιτρέψει να υλοποιήσει τον επενδυτικό του πλάνο καταβάλλοντας λιγότερα ιδία και δανειακά κεφάλαια στο χρονικό διάστημα των επόμενων 2-3 ετών. Για τα προγράμματα JEREMIE & JESSICA η συμμετοχή των επιχειρήσεων είναι ακόμα πολύ περιορισμένη αφού όλη αυτή η προσπάθεια «προσκρούει» στην ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

  • Analysen: Τι αναλαμβάνει η VK Premium;

Εν συντομία οι δραστηριότητες της VK PRΕMIUM ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΠΕ είναι οι παρακάτω:

– Συμβουλευτικές υπηρεσίες υποστήριξης εταιρειών και οργανισμών για λήψη επιδοτήσεων από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα όπως ΕΣΠΑ, Νέος επενδυτικός νόμος, Ευρωπαϊκά Προγράμματα κλπ.
 – Συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα Πωλήσεων, Marketing, Operations, Logistics και Παραγωγής.
Υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον για τη δημιουργία τέτοιων σχημάτων και η VK PREMIUM έχει επενδύσει και συμμετέχει δυναμικά στο χώρο αυτό.
– Υπηρεσίες για έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), Αιολικά πάρκα, Φωτοβολταϊκά, Βιομάζα, Βιοαέριο & εωθερμία.
– Εκπόνηση μελετών συστημάτων ποιότητας ISO 9001, ISO 14001, ISO 22000, ΕΛΟΤ 1801:2008.

  • Analysen: Που επικεντρώνεστε τον τελευταίο καιρό;

Κώσταντίνος Βαμβακάς: Το τελευταίο διάστημα λόγω κυρίως της τεράστιας έλλειψης ρευστότητας που υπάρχει στην αγορά υπάρχει έντονη κινητικότητα στην συμμετοχή θεσμικών επενδυτών προερχόμενων κυρίως από το εξωτερικό ώστε να επενδύσουν – συμμετάσχουν στο μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών αναλαμβάνοντας πλειοψηφικό πακέτο μετοχών.

Η συμμετοχή των θεσμικών γίνεται κυρίως μέσω της αναδιάρθρωσης του χρέους της εταιρείας με τη χρήση σύγχρονων χρηματοοικονομικών εργαλείων προκειμένου να επιτυγχάνεται ο εξ-ορθολογισμός του συνολικού δανεισμού σε σχέση με τον κύκλο εργασιών και το εύρος κερδοφορίας.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν υπέρμετρο δανεισμό ο οποίος χρήζει επαναπροσδιορισμού προκειμένου η επιχείρηση να καταστεί βιώσιμη.

Είναι όμως χαρακτηριστικό ότι ξένοι θεσμικοί αναγνωρίζουν ότι σε πολλές ελληνικές επιχειρήσεις υπάρχει καινοτομία και άριστα καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό τα οποία συνδυαζόμενα με ένα business re-structure, μπορεί να αποδώσει μεγάλες υπεραξίες στο εγγύς μέλλον.

Σταδιακά οι ξένοι θεσμικοί αναγνωρίζουν τη χώρα μας ως επενδυτική ευκαιρία σε τομείς όπως ο τουρισμός σε όλες του τις μορφές, ο κλάδος τροφίμων, ή ο κλάδος φαρμάκων.”

Κωσταντίνος Βαμβακάς, Διευθύνων Σύμβουλος VK PREMIUM Σύμβουλοι Επιχειρήσεων      www.vkpremium.gr