A’ φάση ενεργοποίησης του Αναπτυξιακού νόμου 4399/2016 με 4 νέα προγράμματα (από 12/10/16)

ωφέλη από την συνεργασία με τον σύμβουλο Επιχειρήσεων στις σύγχρονες συνθήκες αγοράς

Η υποβολή αιτήσεων για ένταξη στα επιδοτούμενα προγράμματα της Α’ Φάσης του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016 περιλαμβάνει τέσσερα νέα προγράμματα:

  1. Γενική Επιχειρηματικότητα
  2. Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ
  3. Ενίσχυση Μηχανολογικού Εξοπλισμού
  4. Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους

Τα τέσσερα προγράμματα εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο όρων και προϋποθέσεων του Αναπτυξιακού Νόμου όπως αυτός δημοσιεύτηκε στις 22/6/2016. Ειδικότερα, για  τα 2 προγράμματα Γενικής Επιχειρηματικότητας και Νέων Ανεξάρτητων ΜΜΕ η υποβολή των αιτήσεων θα ολοκληρωθεί στις 30 Νοεμβρίου 2016, ενώ τα άλλα 2 προγράμματα θα παραμείνουν ανοικτά και για το 2017.

ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Για το επιδοτούμενο πρόγραμμα αυτό το χρονικό διάστημα υποβολής αιτήσεων ορίζεται από 12 Οκτωβρίου 2016 έως 30 Νοεμβρίου 2016, με επαναπροκήρυξη το Μάρτιο του 2017. Η “Γενική Επιχειρηματικότητα” αποσκοπεί στην ενίσχυση υφιστάμενων ή υπό σύσταση επιχειρήσεων όλων των μορφών για το πλήρες εύρος των επιλέξιμων δαπανών που προβλέπει ο Αναπτυξιακός Νόμος.

Κατευθύνσεις του προγράμματος:

  1. την προώθηση της ισόρροπης ανάπτυξης με σεβασμό στους περιβαλλοντικούς πόρους και την υποστήριξη λιγότερο ευνοημένων περιοχών της χώρας,
  2. την αύξηση της απασχόλησης,
  3. τη βελτίωση της συνεργασίας και την αύξηση του μέσου μεγέθους των επιχειρήσεων,
  4. την τεχνολογική αναβάθμιση,
  5. τη διαμόρφωση μιας νέας εξωστρεφούς εθνικής ταυτότητας (branding),
  6. τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας και έντασης γνώσης,
  7. τη μετακίνηση στην αλυσίδα παραγωγής της αξίας για την παραγωγή πιο σύνθετων προϊόντων,
  8. την εξοικονόμηση των φυσικών πόρων στην προοπτική μιας κυκλικής οικονομίας,
  9. την προσφορά καλύτερων υπηρεσιών,
  10. την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων και τέλος
  11. την εξασφάλιση καλύτερης θέσης της χώρας στο Διεθνή Καταμερισμό Εργασίας.

Η προκήρυξη είχε τεθεί ήδη σε διαβούλευση, και αναμένεται να τροποποιηθεί σύμφωνα με τα σχόλια που έχουν γίνει.

ΝΕΕΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΜΜΕ

Για το επιδοτούμενο πρόγραμμα Νέες Ανεξάρτητες Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις το χρονικό διάστημα υποβολής αιτήσεων ορίζεται από 12 Οκτωβρίου 2016 έως 30 Νοεμβρίου 2016, με επαναπροκήρυξη το Μάρτιο του 2017.

Στόχος του προγράμματος “Νέες Ανεξάρτητες Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις” είναι η παροχή ενός πλήρους πλαισίου κινήτρων με βασικό στόχο τη δημιουργία νέων ανεξάρτητων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών σε νεοσύστατες ή σε υπό ίδρυση ανεξάρτητες ΜΜΕ που προτίθενται να πραγματοποιήσουν αρχική επένδυση σε κάποιον από τους επιλέξιμους κλάδους του νόμου

Η προκήρυξη είχε τεθεί ήδη σε διαβούλευση, και αναμένεται να τροποποιηθεί σύμφωνα με τα σχόλια που έχουν γίνει.

ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Για το πρόγραμμα “Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού”, το χρονικό διάστημα υποβολής αιτήσεων ορίζεται από 12 Οκτωβρίου 2016 έως 28 Απριλίου 2017, με επαναπροκήρυξη το Μάιο του 2017 και αφορά την ενίσχυση επιχειρήσεων με φορολογικές απαλλαγές, δαπάνες μηχανολογικού εξοπλισμού και μεταφορικών μέσων που χρησιμοποιούνται εντός της μονάδας υπό την προϋπόθεση ότι αφορούν σε αρχική επένδυση.

Το συγκεκριμένο καθεστώς είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για επιχειρήσεις που επιθυμούν ταχεία ένταξη, με ελάχιστα κριτήρια, χωρίς διαγωνιστική διαδικασία και καταβολή της ενίσχυσης άμεσα με τη διενέργεια διοικητικών ελέγχων (σε δειγματοληπτική βάση).

Η προκήρυξη είχε τεθεί ήδη σε διαβούλευση, και αναμένεται να τροποποιηθεί σύμφωνα με τα σχόλια που έχουν γίνει.

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΜΕΓΕΘΟΥΣ

Για το επιδοτούμενο πρόγραμμα “Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους”, το χρονικό διάστημα υποβολής αιτήσεων ορίζεται από 12 Οκτωβρίου 2016 έως 28 Απριλίου 2017 και επαναπροκήρυξη το Μάιο του 2017 και αφορά τη δημιουργία ενός ασφαλούς επενδυτικού περιβάλλοντος, το οποίο θα διευκολύνει την υλοποίηση πολύ μεγάλων επενδυτικών σχεδίων, τόσο από Ελληνικές όσο και από ξένες επιχειρήσεις, με στόχο την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη μεταφορά γνώσης και τεχνογνωσίας.

Μέσω του καθεστώτος ενισχύονται επιχειρήσεις που υλοποιούν επενδυτικά σχέδια άνω των 20.000.000€ και δημιουργούν δύο τουλάχιστον θέσεις εργασίας ανά ένα εκατομμύριο επιλέξιμης επένδυσης.

Η προκήρυξη είχε τεθεί ήδη σε διαβούλευση, και αναμένεται να τροποποιηθεί σύμφωνα με τα σχόλια που έχουν γίνει.