Στα ύψη η ζήτηση φαρμακευτικής κάνναβης – Αύξηση 80% των εισαγωγών στην Γερμανία κατά το 1ο εξάμηνο του 2021

Germany cannabis

Η αύξηση των εισαγωγών φαρμακευτικής κάνναβης στην Γερμανία κατά 80% κατά το 1ο εξάμηνο του 2021 σε σύγκριση με το αντοίστοιχο του 2020 αποδεικνύει πως η αύξηση της ζήτησης προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης έχει φτάσει στα ύψηΗ παγκόσμια αγορά φαρμακευτικής κάνναβης αναπτύσσεται διαρκώς, καθώς ολοένα και περισσότερες χώρες, ακόμα και πολλές ευρωπαϊκές, καλλιεργούν προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης, εισάγουν και εξάγουν.

Στη Γερμανία από την προγραμματισμένη εγχώρια καλλιέργεια 2.600 κιλών ετησίως, μόνο 50 κιλά πραγματοποιήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του έτους. Σύμφωνα με στοιχεία του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Υγείας, το πρώτο εξάμηνο του 2021 εισήχθησαν στην Γερμανία σχεδόν εννέα τόνοι άνθους φαρμακευτικής κάνναβης, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020 είχαν εισαχθεί πέντε τόνοι. Επιπλέον, εισήχθησαν 980 κιλά αποξηραμένων λουλουδιών κάνναβης, τα οποία απαιτήθηκαν για την παραγωγή εκχυλισμάτων. Την ίδια περίοδο το 2020 το ποσό ήταν 820 κιλά που αντιστοιχεί σε αύξηση 19,5%.

Παράλληλα, τα στοιχεία παρέχουν πληροφορίες αναφορικά με τις χώρες που προμηθεύουν τη Γερμανία με προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης. Στην κορυφή βρίσκεται ο Καναδάς και μετά ακολουθούν ευρωπαϊκές χώρες που έχουν διαχειριστεί με επιτυχία τις προκλήσεις πρόσβασης στην αγορά που προκύπτουν από το πλαίσιο ΕΕ-GMP. Είναι αξιοσημείωτο πως από τις 17 χώρες εισαγωγής, οι 9 είναι ευρωπαϊκές. Αυτό σημαίνει πως όλο και περισσότερες χώρες παγκοσμίως αντιλαμβάνονται την μέγιστη οικονομική σημασία της καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης.

Η τεράστια αύξηση της ζήτησης το πρώτο εξάμηνο του 2021 οφείλεται στην αύξηση των ασθενών σε περισσότερους από 130.000 που συμμετέχουν σ’ ένα κρατικό πρόγραμμα ασφάλισης υγείας. Ο Γερμανικός Οργανισμός Κάνναβης έχει ορίσει ετήσιο ανώτατο όριο για εγχώρια καλλιέργεια τους 3,9 τόνους, ενώ η ζήτηση είναι πολύ μεγαλύτερη. Επομένως, η Γερμανία θα συνεχίσει να εισάγει μεγάλες ποσότητες και τα επόμενα χρόνια.

Για τους παραπάνω λόγους, κορυφαίες γερμανικές εμπορικές ενώσεις κάνναβης ζητούν αύξηση των εγχώριων προϊόντων και επέκταση της καλλιέργειας κάνναβης σε 100 τόνους ετησίως. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Γερμανικής Ένωσης Βιομηχανίας Κάνναβης (BvCW) επισημαίνει την ανάγκη της Γερμανίας να επιταχύνει την ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας της, προκειμένου να ικανοποιήσει αφενός την εγχώρια ζήτηση και αφετέρου να βγει στην επικερδή εξαγωγική αγορά. 


Η VK PREMIUM προσφέρει μια ολοκληρωμένη παλέτα συμβουλευτικών υπηρεσιών για τη διευκόλυνση των επενδύσεων κάνναβης στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων στρατηγικής και σχεδιασμού, χαρτοφυλακίου προϊόντων σύμφωνα με τις τρέχουσες και μελλοντικές τάσεις της αγοράς, την αδειοδότηση, τις επιχορηγήσεις που χρησιμοποιούν επενδυτικό δίκαιο, σχεδιασμό και κατασκευή της εγκατάστασης σύμφωνα με την ΕΕ GMP & GACP πρότυπα και στρατηγικές διανομής σε ξένες αγορές.

Φόρμα Επικοινωνίας


* Υποχρεωτικά πεδία προς συμπλήρωση. Σημείωση: Ο προϋπολογισμός της επένδυσης για δημιουργία μονάδας καλιέργειας και επεξεργασίας Φαρμακευτικής Κάνναβης στην Ελλάδα εκτιμάται στα 5 εκ. έως 7 εκ. ευρώ κατ΄ελάχιστον.