Επιχειρηματικές ευκαιρίες σε επενδύσεις παραγωγής προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης

Επιδοτήσεις έως 55% σε επενδύσεις Φαρμακευτικής Κάνναβης μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου

Το νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε προ διετίας στην Ελλάδα επιτρέπει την καλλιέργεια κάνναβης για την παραγωγή στην Ελλάδα τελικών φαρμακευτικών προϊόντων με περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβιόλη (THC)>0.2%, επομένως παρουσιάζονται επιχειρηματικές ευκαιρίες σε επενδύσεις παραγωγής προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.

Ο κλάδος της φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται παγκοσμίως σε τεράστια ανάπτυξη ιδιαίτερα την τελευταία τριετία με υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον από πολυεθνικές (από Καναδά, Αμερική, Ρωσία, Ισραήλ, κ.α.) και ελληνικές εταιρίες για την κατασκευή μονάδων υψηλής τεχνολογίας και κόστους στην Ελλάδα, καθώς η πανευρωπαϊκή αγορά εκτιμάται ότι θα αυξηθεί από τα 300 εκατομμύρια δολάρια το 2020 στα 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024 (πηγή: Prohibition Partners).

 Ήδη υπάρχει μεγάλη ζήτηση για προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης στην Γερμανία, Πολωνία και Μεγάλη Βρετανία, ενώ εντός της επόμενης διετίας προβλέπεται ότι θα υπάρξει νομοθετικό πλαίσιο που θα επιτρέπει την χρήση προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης  στην Γαλλία και άλλες χώρες.

Η Ελλάδα σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, θεωρείται προνομιακή χώρα για επενδύσεις παραγωγής προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης καθώς προσφέρει ευνοϊκή νομοθεσία, βέλτιστες κλιματολογικές συνθήκες, άριστα καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό, ενώ είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάτι που ευνοεί τις εξαγωγές.

Επιπλέον ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων έχει προβλέψει ότι δεν απαιτούνται κλινικές μελέτες για τα προϊόντα Φαρμακευτικής Κάνναβης που προορίζονται για την πρόληψη και αντιμετώπιση συγκεκριμένων παθήσεων όπως ναυτία/εμέτων, αντιμετώπιση νευροπαθητικού ή καρκινικού πόνου, αντιμετώπιση πόνων σε ασθενείς με Σκλήρυνση κατά Πλάκας.

Με πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης με περιεκτικότητα σε THC μεγαλύτερη του 0.2% συμπεριλαμβάνονται στο Πίνακα Γ, επομένως τα προϊόντα αυτά μπορούν να διατεθούν και μέσω ιδιωτικών φαρμακείων στην Ελλάδα και να ωφελήσουν περίπου 20.000 ασθενείς, παράλληλα με την διάθεση τους στο κρατικό μονοπώλιο (π.χ. για δημόσια νοσοκομεία).

Για την έναρξη της επένδυσης στην φαρμακευτική κάνναβη χρειάζεται να υποβληθεί φάκελος αίτησης στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Μετά την έγκριση της άδειας εγκατάστασης μπορούν να ξεκινήσουν οι εργασίες υλοποίησης της επένδυσης.

Έχοντας μακροχρόνια εμπειρία σε θέματα ανάπτυξης επιχειρηματικού σχεδιασμού αδειοδοτήσεων και επιδοτήσεων εταιρειών, η VK PREMIUM αποτελεί τον ιδανικό συνεργάτη για όλα τα στάδια υλοποίησης της επένδυσης παραγωγής προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.

Η VK PREMIUM επιπλέον προσφέρει τις συμβουλευτικές υπηρεσίες της στον στρατηγικό σχεδιασμό και επιλογής προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης με βάσει τις τάσεις της αγοράς, κατευθύνει τον σχεδιασμό και την κατασκευή εγκαταστάσεων σύμφωνα με τα πρότυπα και απαιτήσεις κατά EU GMP, ενώ σχεδιάζει το πλάνο εμπορικής ανάπτυξης και προώθησης των προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού.

Φόρμα Επικοινωνίας

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:
CAPTCHA image

* Υποχρεωτικά πεδία προς συμπλήρωση. Σημείωση: Ο προϋπολογισμός της επένδυσης για δημιουργία μονάδας καλιέργειας και επεξεργασίας Φαρμακευτικής Κάνναβης στην Ελλάδα εκτιμάται στα 5 εκ. έως 7 εκ. ευρώ κατ΄ελάχιστον.