Σε άνοδο η Ευρωπαϊκή Αγορά Φαρμακευτικής Κάνναβης, στα €240 εκ. οι πωλήσεις το 2019

Στα 3,2 δισ. ευρώ έως το 2025 αναμένεται να ανέλθει η αξία της Ευρωπαικής αγοράς κάνναβης

Σε άνοδο η Ευρωπαϊκή Αγορά Φαρμακευτικής Κάνναβης, στα €240 εκ. οι πωλήσεις το 2019

Η Ευρωπαϊκή αγορά Φαρμακευτικής Κάνναβης προβλέπεται  ότι θα ξεπεράσει εκείνη της Β. Αμερικής μακροπρόθεσμα. Το  2019 η αξία της έφτασε τα €240 εκ. απέχοντας πολύ από την πλήρη δυναμικότητα της Ευρωπαϊκής αγοράς.
Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του ο Alfredο Pascual, Αναλυτής της Mjdaily «Οι περισσότερες εταιρείες κάνναβης δεν έχουν την απαραίτητη διαθεσιμότητα κεφαλαίων για δαπάνες επέκτασης καθώς αυτή τη στιγμή έχουν περιορισμένα έσοδα καθώς υλοποιούν επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Γενικότερα εξακολουθεί να υπάρχει η προσδοκία ότι μακροπρόθεσμα η αγορά της Ευρώπης θα έχει τεράστια ανάπτυξη στη φαρμακευτική – και, μεταγενέστερα, στη ψυχαγωγική – βιομηχανία κάνναβης».

Παραθέτουμε τη γενική εικόνα της αγοράς σήμερα, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων και των νομοθετικών πλαισίων που υπάρχουν στις κυριότερες Ευρωπαϊκές αγορές.

Το Marijuana Business Daily εκτιμά ότι οι συνολικές πωλήσεις κάνναβης στην Ευρώπη το 2019  κυμάνθηκαν από €230 έως €240 εκ., προσθέτοντας ότι οι ακριβείς εκτιμήσεις είναι περίπλοκες λόγω:

  1. Της έλλειψης επίσημων στοιχείων σε πολλές από τις κύριες αγορές
  2. Της έλλειψης εναρμονισμένων ορισμών για τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβη σε ολόκληρη την ήπειρο.

Τα σημαντικότερα συμπεράσματα για την Ευρωπαϊκή Αγορά Φαρμακευτικής Κάνναβης είναι:

  • Τα νομοθετικά και ρυθμιστικά πλαίσια για την Φαρμακευτική Κάνναβη βρίσκονται σε αρχικό στάδιο.
  • Το 2019 ήταν μια καλή χρονιά για τις μεγαλύτερες αγορές – τη Γερμανία και την Ιταλία – με διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης συγκριτικά με το 2018. Ωστόσο τα υπόλοιπα προγράμματα Φαρμακευτικής Κάνναβης στην ήπειρο είτε δεν αναπτύχθηκαν πολύ όπως στην περίπτωση της Ολλανδίας είτε αναπτύχθηκαν ουσιαστικά αλλά από μια μικρή αγορά όπως στην περίπτωση της Τσεχικής Δημοκρατίας.
  • Οι προσδοκίες των εταιρειών ότι οι πωλήσεις θα αυξηθούν εκθετικά μετά τη νομιμοποίηση της Φαρμακευτικής Κάνναβης αποτελεί μία λογική πρόβλεψη. Ωστόσο, οι αποκλίσεις στους ρυθμούς ανάπτυξης είναι συχνές. Ένα παράδειγμα είναι η Δανία.
  • Τα απομονωμένα κανναβινοειδή (cannabinoid isolates) είναι μια σημαντική κατηγορία προϊόντων στην Ευρώπη, που αντιπροσωπεύει περίπου το 30% των καλυπτόμενων πωλήσεων στη Γερμανία και τη συντριπτική πλειονότητα των πωλήσεων στην Αυστρία.
  • Πιθανώς η μεγαλύτερη απόκτηση μιας ευρωπαϊκής εταιρείας κάνναβης μέχρι σήμερα ήταν όταν η Καναδική εταιρεία Canopy Growth αγόρασε τη C3 το 2019 και έγινε ηγέτης στην Ευρώπη στην κατηγορία της απομονωμένης THC.
  • Πολλές χώρες και επιχειρηματίες θέλουν να εξάγουν στη Γερμανία, αλλά τα προϊόντα που πωλούνται στη Γερμανία εξακολουθούν προέρχονται από λίγους μόνο παραγωγούς που μπορούν να συμμορφωθούν με τις αυστηρές απαιτήσεις ποιότητας EU-GMP. Το 2019 κατάφεραν να συμμορφωθούν με τα πρότυπα GMP πολλές εταιρείες μεταξύ αυτών και η Καναδική Aurora Cannabis.
  • Εξομαλύνονται τα προβλήματα εφοδιασμού φαρμακευτικής κάνναβης που αντιμετωπίζουν πρόσκαιρα κάποιες αγορές. Για παράδειγμα, στην Γερμανία είναι διαθέσιμες 30 διαφορετικές ποικιλίες ξηρών ανθών. Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη άλλων τύπων προϊόντων, όπως τα εκχυλίσματα πλήρους φάσματος.
  • Το 2019 δεν υπήρξε κάποια σημαντική εξέλιξη αναφορικά με τη νομιμοποίηση της ψυχαγωγικής κάνναβης στην Ευρώπη. Το Λουξεμβούργο δεν έκανε κάποιο ουσιαστικό νομοθετικό βήμα παρά την ανακοίνωση της πρόθεσης νομιμοποίησης στα τέλη του 2018. Η Ελβετία έχει ένα πιλοτικό έργο υπό εξέλιξη, αλλά παραμένει πολύ μακριά από την υλοποίηση του. Η Ολλανδία έχει αναπτύξει ένα πιλοτικό πρόγραμμα ψυχαγωγικής κάνναβης, αλλά περιορίζεται μόνο σε λίγους μικρούς δήμους.

Πηγή: https://mjbizdaily.com/

Η VK PREMIUM είναι εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων η οποία διαθέτει εξειδίκευση και εμπειρία σε επενδύσεις Φαρμακευτικής Κάνναβης, ώστε να καθοδηγήσει τον επενδυτή σε έξυπνες στρατηγικές και επιλογές έτσι ώστε να υλοποιηθεί η επένδυση στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.

Φόρμα Επικοινωνίας


* Υποχρεωτικά πεδία προς συμπλήρωση. Σημείωση: Ο προϋπολογισμός της επένδυσης για δημιουργία μονάδας καλιέργειας και επεξεργασίας Φαρμακευτικής Κάνναβης στην Ελλάδα εκτιμάται στα 5 εκ. έως 7 εκ. ευρώ κατ΄ελάχιστον.