«Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις: Πότε ξεκινάει το επιδοτούμενο πρόγραμμα και ποιες δαπάνες είναι επιλέξιμες

Εξοικονομώ επιχειρήσεων

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται το επιδοτούμενο πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΕΠΙΧΕΙΡΩΝΤΑΣ» που έχει ενταχθεί στο σχέδιο Ελλάδα 2.0 με προϋπολογισμό από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) ύψους 450 εκατ. ευρώ. Στόχος του προγράμματος θα είναι η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας της λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποφέροντας εξοικονόμηση κατ’ ελάχιστον 30% του ενεργειακού κόστους. Επίσης, οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να αυτοκαταναλώνουν ενέργεια επενδύοντας σε φωτοβολταϊκά πάνελ συνδεδεμένα με μπαταρίες σώρευσης πλεονάζουσας ενέργειας.


Σεπτέμβριο το «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις: Πού θα δοθούν 450 εκατ. ευρώ

Τον Σεπτέμβρη πρόκειται να ξεκινήσει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για ιδιωτικές επιχειρήσεις συνολικού προϋπολογισμού 450 εκατ. ευρώ. 

Επιλέξιμες δαπάνες

 • Ανακαινίσεις ενεργειακής απόδοσης στον τριτογενή και τον δευτερογενή τομέα
 • εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού (π.χ. εξοπλισμός και συστήματα παραγωγής ζεστού νερού/ατμού, εξοπλισμός ανάκτησης απορριπτόμενης θερμότητας)
 • ενεργειακές αναβαθμίσεις κτηρίων και παραγωγικών διαδικασιών (π.χ. αναβάθμιση συστήματος φωτισμού, εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων)
 • αντικατάσταση παλαιών air condition για την αναβάθμιση των συστημάτων θέρμανσης και ψύξης
 • φωτοβολταϊκά στις στέγες των επιχειρήσεων ή σε όμορα οικόπεδα
 • εγκατάσταση «έξυπνων» ενεργειακών συστημάτων
 • ηλεκτρικά οχήματα διανομής.

Πιο αναλυτικά, προβλέπεται η διευκόλυνση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγες επιχειρήσεων ή και σε όμορα οικόπεδα, προκειμένου να εξασφαλίζεται ενεργειακή αυτάρκεια σε συνδυασμό με την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης, όπως σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.


Δικαιούχοι

Δικαίωμα για επιδότηση θα έχουν μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, όπως είναι φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, μικροβιοτέχνες, αλλά και μεγαλύτεροι καταναλωτές.

Εκτιμάται ότι θα υποστηριχθούν τουλάχιστον 9.700 επιχειρήσεις (8.500 πολύ μικρές και 1.200 μεσαίες, μεγάλες και πολύ μεγάλες) από διάφορους παραγωγικούς τομείς όπως τον τουρισμό, τον αγροδιατροφικό κ.ά. αλλά και ιδιωτικά γραφεία και εμπορικά κτίρια.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεσήμανε ότι θα υπάρξει ξεχωριστός προϋπολογισμός 100 εκατ. ευρώ για τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Όσον αφορά, στις περιοχές με κορεσμένα δίκτυα, θα επιτρέπεται η συμμετοχή στο πρόγραμμα αποκλειστικά για την ένταξη των φωτοβολταϊκών των επιχειρήσεων.


Τι προβλέπεται για το επιδοτούμενο πρόγραμμα

 • Το ύψος της επιδότησης θα κυμαίνεται στο 45-50% και θα καθορίζεται από το είδος των επιλέξιμων δαπανών, την περιοχή που δραστηριοποιείται η επιχείρηση και το μέγεθός της
 • Στόχος είναι η υλοποίηση των συγκεκριμένων επενδύσεων να ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025
 • Οι προοπτικές εξοικονόμησης ενέργειας μέσω των έργων του προγράμματος, αντιστοιχούν περίπου στο 25% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στον βιομηχανικό τομέα.
 • Οι επιχειρήσεις αναμένεται να περιορίσουν την ετήσια κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας κατά 380 GWh και τις ετήσιες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 90 kt ισοδύναμου CO2.


VK PREMIUM Σύμβουλοι Ανάπτυξης Επιχειρήσεων έχει πολυετή εμπειρία και εξειδίκευση στην υποβολή φακέλων για ενισχύσεις και αναπτυξιακά προγράμματα με 98% επιτυχία στις εγκρίσεις.

Επικοινωνήστε σήμερα με τη VK PREMIUM, για να σας βοηθήσουμε να επωφεληθείτε από τις ενεργές επιδοτήσεις ΕΣΠΑ. Μπορείτε να συμπληρώσετε την παρακάτω φόρμα ή να καλέσετε στο 210-6835560.

Φόρμα Επικοινωνίας

CAPTCHA image

* Υποχρεωτικά πεδία προς συμπλήρωση