Γερμανία: ρεκόρ αποζημιώσεων από τις ασφαλιστικές εταιρείες για προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης (1ο τρίμηνο 2020)

Γερμανία: αυξήθηκε κατά 34% η δαπάνη για την αγορά προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, το έτος 2020

Η Γερμανία παρουσίασε ρεκόρ αποζημιώσεων από τις ασφαλιστικές εταιρείες για προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης το 1ο τρίμηνο 2020, ενώ παρατηρείται σταδιακή στροφή των ασθενών προς premium προϊόντα όπως το Λάδι κάνναβης.

Το πρώτο τρίμηνο του 2020 στη Γερμανία, αυξήθηκαν οι πωλήσεις φαρμακευτικής κάνναβης, σημειώνοντας  νέο ρεκόρ, στα σχεδόν 15 εκ. € τον Μάρτιο, αύξηση 50% σε σχέση με τα 9,5 εκ. € το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Γερμανία: αποζημιώσεις ρεκορ των ασφαλιστικών για προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης

Η τελευταία ανακοίνωση δεδομένων από την GKV, την δημόσια ασφαλιστική εταιρεία που καλύπτει το 90% του γερμανικού πληθυσμού, έρχεται να επιβεβαιώσει την ανοδική τάση της γερμανικής αγοράς φαρμακευτικής κάνναβης, η οποία διπλασιάζεται κάθε χρόνο από τότε που νομιμοποιήθηκε (2017).

Η αύξηση αυτή αφορά κυρίως τις πωλήσεις ξηρό ανθό φαρμακευτικής κάνναβης. Το 2019 εισήχθησαν 6.714 κιλά αποξηραμένου άνθους, αύξηση 100% σε σχέση με τα  3.129 κιλά που εισήχθησαν το 2018. Ένα πολύ μικρό ποσοστό της ποσότητας του 2019, επανεξάχθηκε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο ξηρός ανθός εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει πάνω από το 50% των πωλήσεων προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στη Γερμανία, εάν συμπεριλάβουμε τόσο τον ακατέργαστο ξηρό ανθό  όσο και τον ξηρό ανθό που χρησιμοποιείται σε παρασκευάσματα στα φαρμακεία.

Ωστόσο, μειώνεται το μερίδιο αγοράς του ξηρού ανθού κάνναβης εξαιτίας της αύξησης των εκχυλισμάτων πλήρους φάσματος και άλλων προϊόντων.

Η στροφή προς τα εκχυλίσματα φαρμακευτικής κάνναβης είναι μια τάση που παρατηρήθηκε σε πιο ώριμες αγορές της Βόρειας Αμερικής και Ευρώπης. Κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν τη στροφή προς αυτά τα προϊόντα είναι:

  • Τα έλαια και οι κάψουλες προτιμώνται από τον ξηρό ανθό από την ιατρική κοινότητα, λόγω του ότι είναι πιο συνηθισμένες μορφές φαρμακευτικών προϊόντων και επιτρέπουν την ευκολότερη και ακριβέστερη δοσολογία.
  • Η χρήση φαρμακευτικού ξηρού ανθού συνεπάγεται την αγορά εξοπλισμού για την πρόσληψη του φαρμάκου ή υψηλών τελών φαρμακείου που εμπλέκονται στα παρασκευάσματα του ξηρού ανθού, είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας που αποτρέπει ορισμένους ασθενείς στην χρήση του.

Όσον αφορά τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης, ενώ το φάρμακο Sativex συνεχίζει να αυξάνει τη διείσδυσή της στη γερμανική αγορά, τα εισαγόμενα συνθετικά φάρμακα όπως το Canemes και το Marinol χάνουν έδαφος μπροστά σε ανταγωνιστικά φυτικά φάρμακα.

Η VK PREMIUM με την εξειδικευμένη ομάδα που διαθέτει για επενδύσεις Φαρμακευτικής Κάνναβης, συμβουλεύει τους πελάτες της για όλες τις τάσεις της αγοράς και τους καθοδηγεί για τη δημιουργία σωστής στρατηγικής για την είσοδό τους στην αγορά με τη βοήθεια εξειδικευμένων συμβούλων και του διεθνούς δικτύου συνεργατών της.

Φόρμα Επικοινωνίας


* Υποχρεωτικά πεδία προς συμπλήρωση. Σημείωση: Ο προϋπολογισμός της επένδυσης για δημιουργία μονάδας καλιέργειας και επεξεργασίας Φαρμακευτικής Κάνναβης στην Ελλάδα εκτιμάται στα 5 εκ. έως 7 εκ. ευρώ κατ΄ελάχιστον.