Επιδότηση ΕΣΠΑ για ενοικιαζόμενα δωμάτια – τουριστικά καταλύματα – έναρξη εντός του 2023

Επιδότηση ΕΣΠΑ για ενοικιαζόμενα δωμάτια - τουριστικά καταλύματα - έναρξη εντός του 2023

Το 3ο τρίμηνο του 2023 θα ξεκινήσει η νέα επιδότηση ΕΣΠΑ για ενοικιαζομενα δωμάτια – τουριστικά καταλύματα, όπως πρόσφατα ανακοινώθηκε από το ΕΣΠΑ “Ανταγωνιστικότητα 2021-2027”. Το πρόγραμμα θα έχει τίτλο “Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων τουριστικών επιχειρήσεων” και θα αφορά την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων που παρέχουν τουριστικές υπηρεσίες.

Επενδυτικές προοπτικές του τομέα Τουρισμού

Το 2023 παρατηρούμε μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτές οι οποίοι θέλουν να λάβουν επιδότηση ΕΣΠΑ για ενοικιαζομενα δωματια, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, τουριστικά καταλύματα, βίλες και στούντιο. Τα τελευταία έτη ο κλάδος του τουρισμού συνεισφέρει όλο και περισσότερο στην Ελληνική οικονομία, γεγονός που αποτελεί κίνητρο για την ίδρυση και δημιουργία νέων τουριστικών επιχειρήσεων όπως ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα. Τα τουριστικά καταλύματα είναι ζωτικής σημασίας για την τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας.

Η χώρα μας διαθέτει μια εξαιρετική ποικιλία από ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, βίλες και άλλα τουριστικά καταλύματα που προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία φιλοξενίας για τους ‘Ελληνες και αλλοδαπούς επισκέπτες.

Καθώς το κόστος κατασκευής των ενοικιαζόμενων δωματίων είναι αρκετά υψηλό, τα προγράμματα ΕΣΠΑ χρηματοδοτούν αυτά τα επενδυτικά σχέδια, καθώς προσφέρουν σημαντικά ποσοστά επιδότησης για ενοικιαζομενα δωματια και τουριστικά καταλύματα.


Επιλέξιμες επιχειρήσεις – επιδοτηση ΕΣΠΑ για ενοικιαζομενα δωματια & τουριστικά καταλύματα

Το πρόγραμμα επιδοτεί την ίδρυση και δημιουργία νέων καταλυμάτων, ξενοδοχείων, ενοικιαζόμενων δωματίων, τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών, camping. Αναμένεται να διευκρινηστεί εάν θα επιδοτείται η ανακαίνιση και επαναλειτουργία κλειστών καταλυμάτων ή την αποπεράτωση ημιτελών κτισμάτων για τουριστική εκμετάλλευση.

Είδη τουριστικών καταλυμάτων (ενδεικτικά)

Βάση της Υπουργικής Απόφασης ΦΕΚ 2840 Β / 2014 και της τροποποίησης της με το ΦΕΚ 69 Β /2015 τα Ενοικιαζόμενα Επιπλωμένα Δωμάτια και τα Ενοικιαζόμενα Επιπλωμένα Διαμερίσματα, κατατάσσονται σε κατηγορίες κλειδιών:

 • Τα Ενοικιαζόμενα Επιπλωμένα Δωμάτια έχουν μικρές διαστάσεις , ο χώρος υπνοδωματίου είναι ένας και δεν παρέχουν κουζίνα για μαγείρεμα παρά μόνο ψυγείο και προαιρετικά βραστήρα, τοστιέρα και φρυγανιέρα. Η πλειοψηφία τους στην Ελλάδα, παρέχει και κλιματισμό. Δομούνται με όρους δόμησης κατοικίας.
 • Τα Ενοικιαζόμενα Επιπλωμένα Διαμερίσματα είναι μεγαλύτερα σε διαστάσεις από τα δωμάτια, ξεκινούν από μονόχωρα και φτάνουν δίχωρα, τρίχωρα, κ.λ.π. Διαθέτουν κανονική κουζίνα με απορροφητήρα, σκεύη μαγειρέματος και εστίασης σε ποσότητα ανάλογη του αριθμού των κλινών τους, ψυγείο με κατάψυξη και δύναται προαιρετικά να έχουν τοστιέρα, βραστήρα, καφετιέρα και φούρνο μικροκυμάτων. Η πλειοψηφία τους στην Ελλάδα, παρέχει και κλιματισμό. Δομούνται με όρους δόμησης κατοικίας.
 • Ως τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες (Αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα- τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες), ορίζονται μεμονωμένες ή σε συγκρότημα μονοκατοικίες, επιφανείας τουλάχιστον 40 τ.μ. εκάστη, με αυτοτέλεια λειτουργίας και ανεξάρτητη εξωτερική προσπέλαση. Είναι εξοπλισμένα με πλήρη κουζίνα. Σε αρκετές περιπτώσεις, περιλαμβάνουν και ιδιωτική πισίνα. Η πλειοψηφία τους στην Ελλάδα, παρέχει και κλιματισμό. Δομούνται με όρους δόμησης κατοικίας.
 • Ως τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις – Βίλες (Αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα- τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις (βίλες), ορίζονται μονοκατοικίες, επιφάνειας τουλάχιστον 80 τ.μ., οι οποίες έχουν ανεξάρτητη εξωτερική προσπέλαση και παρουσιάζουν αυτοτέλεια οικοπέδου/γηπέδου και κτίσματος. Μπορούν να φιλοξενήσουν ανάλογα το μέγεθος τους ακόμα και 10 άτομα. Είναι εξοπλισμένα με πλήρη κουζίνα και μπορεί να έχουν πάνω από ένα μπάνια. Σε αρκετές περιπτώσεις, περιλαμβάνουν και ιδιωτική πισίνα. Η πλειοψηφία τους στην Ελλάδα, παρέχει και κλιματισμό. Δομούνται με όρους δόμησης κατοικίας.


Οφέλη λήψης επιδότησης ΕΣΠΑ για ενοικιαζομενα δωματια – τουριστικά καταλύματα

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν σημαντικό όφελος στην περίπτωση που εγκριθεί η αίτησή τους για επιδότηση δημιουργίας ενοικιαζόμενων δωματίων. Μερικά οφέλη είναι:

 • Μέσω των επιδοτήσεων ΕΣΠΑ εξασφαλίζονται πόροι την ανάπτυξη, ανακαίνιση ή αναβάθμιση των ενοικιαζομένων δωματίω. Διευκολύνεται η αγορά εξοπλισμού και η εφαρμογή νέων τεχνολογιών με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας και της εμπειρίας διαμονής των πελατών.
 • Η επιδότηση συμβάλλει στην αύξηση της τουριστικής προσφοράς μέσω της ανάπτυξης νέων ενοικιαζομένων δωματίων και της βελτίωσης των υπαρχόντων. Ενισχύεται η τουριστική ανταγωνιστικότητα της περιοχής.
 • Η επένδυση στα ενοικιαζόμενα δωμάτια δημιουργεί νέες ευκαιρίες απασχόλησης στον τουριστικό τομέα.


Ποιες τουριστικές επιχειρήσεις επιδοτούνται – τυπικά κριτήρια επιλεξιμότητας

Όλες οι τουριστικές μονάδες φιλοξενίας κατατάσονται σε κατηγορίες κλειδιών ή αστεριών. Κάθε επιδοτούμενο πρόγραμμα ορίζει την ελάχιστη κατηγορία κλειδιών ή αστεριών για να είναι επιλέξικο ένα επενδυτικό τουριστικό σχέδιο.

Κάθε κατηγορία αντιστοιχεί σε ένα σύνολο από συγκεκριμένες τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές οι οποίες δίνουν συγκεκριμένους βαθμούς στο κάθε τουριστικό κατάλυμα και ξενοδοχείο.
Τα ξενοδοχεία κατατάσονται με το σύστημα αστεριών, από ένα (1) έως πέντε (5) αστέρια, ενώ τα Ενοικιαζόμενα Επιπλωμένα Δωματία – Διαμερίσματα (ΕΕΔΔ) κατατάσονται με το σύστημα κλειδιών, από ένα (1) έως πέντε (5) κλειδιά.

Όπως και παλαιότερα το αναμενόμενο επιδοτούμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τουριστικές επιχειρήσεις θα επιδοτεί ενοικιαζομενα δωματια και τουριστικά καταλύματα που ανήκουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες κλειδιών. 


Παραδείγματα κριτηρίων για την κατάταξη βάσει του συστήματος κλειδιών

(όπως αναλυτικά αναφέρονται στο ΦΕΚ 3119, Τεύχος Β, απόφαση 12868)

 • Ελάχιστη επιφάνεια δωματίου
 • Ελάχιστη επιφάνεια δωματίου
 • Ύπαρξη χώρου μαζικής εστίασης – πρωινού
 • Ιδιωτικός ή μισθωμένος χώρος στάθμευσης αυτοκίνήτων
 • Πρόσβαση σε ΑΜΚ (ράμπες)
 • Παιδότοπος
 • Ύπαρξη θέρμανσης/ψύξης/κλιματισμού/ανεμιστήρα
 • Μπαλκόνι
 • Παροχή internet/TV/Laptop
 • Λειτουργία υποδοχής (reception)
 • Room service
 • Online booking

Επιπλέον το αναμενόμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για ενοικιαζομενα δωματια θα προβλέπει την επιδότηση τουριστικών καταλυμάτων που θα διαθέτουν ελάχιστο αριθμό δωματίων, κατοικιών και κλινών.  Η πιο πρόσφατη επιδότηση ΕΣΠΑ για ενοικιαζομενα δωμάτια – τουριστικά καταλύματα, είχε ως ελάχιστη κατηγορία τα 3 κλειδιά και άνω και ελάχιστη δυναμικότητα τις Δέκα (10) κλίνες.


Σας προτείνουμε να δείτε το παλαιότερο ΕΣΠΑ (2017) τουριστικών επιχειρήσεων που αφορούσε επιδοτηση για ενοικιαζομενα δωματια – τουριστικά καταλύματα. 


Συχνές ερωτήσεις 

1.Επιδοτούνται οι επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων σε όλη την Ελλάδα ή μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές;

Τα επιδοτούμενα προγράμματα ΕΣΠΑ συνήθως επιδοτούν επιχειρήσεις από όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας. Αντιθέτως τα προγράμματα Leader ενισχύουν επενδύσεις που υλοποιούνται σε συγκεκριμένες περιοχές ή δημοτικές ενότητες. Τα κεθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου επιδοτούν με όλες τις περιφέρειες, όμως υπάρχει διαφοροποίηση των ποσοστών ενίσχυσης ανά μέγεθος επιχείρησης και γεωγραφική περιοχή. Στον οδηγό του προγράμματος ΕΣΠΑ “Ενίσχυση και λειτουργία νέων τουριστικών επιχειρήσεων” θα καθοριστεί ποιες περιφέρειες είναι επιλέξιμες και αν τυχόν υπάρχουν γεωγραφικές εξαιρέσεις.

2.Επιδοτούνται τα ενοικιαζόμενα δωμάτια Airbnb;

Τα προγράμματα ΕΣΠΑ επιδοτούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όχι ιδιώτες. Επομένως θα πρέπει να συσταθεί επιχείρηση η οποία να διαθέτει ενεργό ΚΑΔ (Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας), στον οποίο αποτυπώνεται η τουριστική δραστηριότητα της επιχείρησης. Επίσης  με βάσει τα έως σήμερα επιδοτούμενα προγράμματα, ένα τουριστικό κατάλυμα μπορεί να επιδοτηθεί μόνο εφόσον διαθέτει ενεργό σήμα λειτουργίας.


Ενδεικτικές δαπάνες που επιδοτούνται

 • Κατασκευαστικές εργασίες (εκσκαφές, σκυροδέματα, τοιχοποιίες, επιχρίσματα, πλακάκια, μάρμαρα, γυψοσανίδες, υδραυλικά, ηλεκτρολογικά, ελαιοχρωματισμοί, πόρτες, αλουμίνια, διαμόρφωση και περίφραξη περιβάλλοντος χώρου, κλπ)
 • Έπιπλα (ντουλάπες, κρεβάτια, στρώματα, κομοδίνα, κλπ)
 • Ξενοδοχειακός εξοπλισμός (τηλεοράσεις, κλιματιστικά, κουζίνες, φωτιστικά, κλπ)
 • Εξοπλισμός εξοικονόμησης ενέργειας (ηλιακοί, φωτοβολταϊκά, αντλίες θερμότητας, κλιματιστικά inverter, λάμπες LED, κλπ)
 • Κατασκευή ιστοσελίδων, διαφήμιση στο internet
 • Λογισμικό κρατήσεων, εμπορικό πρόγραμμα και εφαρμογές πληροφορικής
 • Μεταφορικά μέσα (επαγγελματικής χρήσης)
 • Πισίνες
 • Αμοιβή Συμβούλου για την υποβολή αίτησης και υποστήριξη
 • ISO 9001 Σύστημα διασφάλισης ποιότητας
 • ISO 14001 Σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης
 • Αμοιβή μηχανικών για την εκπόνηση τεχνικών μελετών (αρχιτεκτονικά, στατικά, Η/Μ, επίβλεψη, κλπ)

Περίληψη: ΕΣΠΑ Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Τουριστικών Επιχειρήσεων

Στόχος: Ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης μέσω του “ΕΣΠΑ ιδρυση τουριστικων επιχειρησεων”, της ανταγωνιστικότητας, και η δημιουργία θέσεων εργασίας στις νέες τουριστικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των παραγωγικών επενδύσεων.
Δυνητικοί Δικαιούχοι: επενδυτές οι οποίοι επιδιώκουν επιδότηση για την ίδρυση νέας τουριστικής επιχείρησης.  
Συνολικός προϋπολογισμός: €150 εκατ.
Εκτιμώμενη ημερομηνία έναρξης: Γ’ τρίμηνο 2023


Παράλληλα με τα νέα επιδοτούμενα προγράμματα ΕΣΠΑ που αναμένουμε εντός του 2023, έχει ενεργοποιηθεί η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τα καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου “Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων” και “Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα“.

Στην VK PREMIUM – Σύμβουλοι Ανάπτυξης Επιχειρήσεων διαθέτουμε την απαραίτητη εμπειρία και υψηλή τεχνογνωσία, ώστε μπορούμε να αναλάβουμε την προετοιμασία υποβολής αιτήσεων για τα ενεργά αλλά και αναμενόμενα προγράμματα ΕΣΠΑ.

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 210-6835560 και 210-6835551.


Φόρμα Επικοινωνίας

CAPTCHA image

* Υποχρεωτικά πεδία προς συμπλήρωση