10 συχνές ερωτήσεις & απαντήσεις – Καθεστώς “Ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων” – Αναπτυξιακός Νόμος

Κατά την υποβολή αιτήσεων στο καθεστώς “Ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων” – Αναπτυξιακός Νόμος, προκύπτουν διάφορα ερωτήματα τα οποία ως σύμβουλοι επιχειρήσεων καλούμαστε να διευκρινίσουμε στους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Το καθεστώς «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» του Αναπτυξιακού Νόμου στοχεύει στην ενίσχυση του κλάδου τουρισμού, παρέχοντας ενισχύσεις έως 75% για επενδυτικά έργα ίδρυσης, επέκτασης και αναβάθμισης τουριστικών επιχειρήσεων όπως ξενοδοχεία, camping, condo hotels, κ.α.

Ο Αναπτυξιακός Νόμος, το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας αποτελούν τα κύρια χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη τουριστικών επιχειρήσεων, οπότε παρουσιάζουμε παρακάτω τις 10 συχνές ερωτήσεις & απαντήσεις για το καθεστώς “Ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων” – Αναπτυξιακός Νόμος.

1. Σε ποιους πρέπει να απευθυνθεί ένας επενδυτής για την υποβολή ενός επενδυτικού σχεδίου που οποίο θα ενισχυθεί από τον Αναπτυξιακό Νόμο;

Οι ενδιαφερόμενοι για τη ένταξη της επένδυσης στον αναπτυξιακό νόμο θα πρέπει να απευθυνθούν σε έναν μηχανικό ο οποίος θα έχει την τεχνική υποστήριξη και τη μελετητική ωρίμανση του έργου (σύνταξη μελετών, έκδοση οικοδομικής άδειας, επίβλεψη και κατασκευή δομικών έργων κλπ) καθώς επίσης και για τη σύνταξη του προϋπολογισμού του τεχνικού έργου.

Στη συνέχεια το γραφείο συμβούλων επιχειρήσεων θα αναλάβει τη σύνταξη της οικονομοτεχνικής μελέτης και την υποβολή της αίτησης στο καθεστώς «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» με σκοπό την επιτυχή έγκρισή του.

2. Ποια είναι τα βήματα για την προετοιμασία και υποβολή της αίτησης;

 • Σε γενικές γραμμές τα στάδια που θα πρέπει να ακολουθηθούν είναι τα εξής:
  Σύνταξη προϋπολογισμού οικοδομής, ανάλυση δαπανών
 • Αιτήματα σε υπηρεσίες αρμόδιες για την αδειοδότηση, περιβαλλοντική μελέτη, έκδοση οικοδομικής άδειας κτλ.)
 • Σύνταξη οικονομοτεχνικής μελέτης και Business plan
 • Σύνταξη μελέτης βιωσιμότητας
 • Υποβολή μελετών και αιτήματος για ένταξη του επιχειρηματικού σχεδίου στο πρόγραμμα
 • Παρακολούθηση της διαδικασίας Αξιολόγησης
 • Στην περίπτωση έγκρισης, διαχείριση του Επενδυτικού Σχεδίου έως την εκταμίευση

3. Πως εγκρίνονται οι αιτήσεις;

Η διαδικασία επιλογής θα γίνει με συγκριτική αξιολόγηση. Οι επενδυτές μπορούν να υποβάλουν αίτημα στο καθεστώς που αφορά στον τουρισμό για όσο χρονικό διάστημα θα είναι ανοιχτός ο κύκλος υποβολών.
Μετά τη λήξη του κύκλου υποβολής αιτήσεων, όλες οι αιτήσεις αξιολογούνται βάση της βαθμολογίας που έχουν συγκεντρώσει.

4. Ποιο είναι το ελάχιστο ύψος του προϋπολογισμού της επενδυσης για να υποβάλω αίτηση απαγωγής στο καθεστώς “Ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων” – Αναπτυξιακός Νόμος;

 • 1.000.000€ για μεγάλες επιχειρήσεις
 • 500.000€ για μεσαίες επιχειρήσεις
 • 250.000€ για μικρές επιχειρήσεις
 • 100.000€ για πολύ μικρές επιχειρήσεις
 • 50.000€ για Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν. Σ. Επ.), Αγροτικούς και Αστικούς Συνεταιρισμούς, Ομάδες Παραγωγών, Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις.

Αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν μόνο στην περίπτωση που ο προϋπολογισμός του επενδυτικού σχεδίου είναι μεγαλύτερος των 100.000 €

5. Τι είναι τα ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας (condo hotels) τα οποία ενισχύονται από το υφιστάμενο καθεστώς;

Είναι ξενοδοχειακά καταλύματα κατηγορίας 4 ή 5 αστέρων, επί τμημάτων των οποίων, με τη μορφή ανεξαρτήτων διαμερισμάτων ή κατοικιών, επιτρέπεται η σύσταση οριζοντίων και καθέτων ιδιοκτησιών και η μακροχρόνια εκμίσθωσή τους σε τρίτους, υπό την προϋπόθεση ότι οι τελευταίοι αναλαμβάνουν την υποχρέωση να τα παραχωρούν έναντι συμφωνημένου τιμήματος στον φορέα της τουριστικής επιχείρησης ελεύθερα για χρήση ως τμήματα του ξενοδοχείου για χρονική περίοδο έξι (6) μηνών κατ’ έτος και για διάστημα 20 ετών τουλάχιστον. Η μακροχρόνια μίσθωση συνομολογείται για χρονικό διάστημα τουλάχιστο δέκα (10) ετών.

6. Τι είναι τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα;

Για είναι ένα κατάλυμα σύνθετο, πρέπει εντός του ίδιου ακινήτου να υπάρχει ένα ξενοδοχείο κατηγορίας 5 αστέρων και μία εγκατάσταση ειδικής τουριστικής υποδομής (όπως εγκαταστάσεις ιαματικού τουρισμού, γήπεδο γκολφ, τουριστικός λιμένας, κέντρο προπονητικού αθλητικού τουρισμού, συνεδριακό κέντρο, ψυχαγωγικό θεματικό πάρκο, κ.ά.) και τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες.

7. Ενισχύονται τα μη κύρια τουριστικά καταλύματα;

Μπορούν να ενισχυθούν εφόσον ισχύουν σωρευτικά τα παρακάτω:
1. Φέρουν διακριτικό τίτλο «ξενώνας φιλοξενίας».
2. Υλοποιούνται εντός παραδοσιακών οικισμών σε μια από τις ακόλουθες περιοχές:
-Ορεινές περιοχές
-Περιοχές σε απόσταση έως 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα.
-Νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 3.100 κατοίκων.
3. Κατατάσσονται σε κατηγορία πέντε (5) κλειδιών.
4. Διατηρούν ελάχιστο αριθμό 20 ενοικιαζόμενων δωματίων, όπως αναγράφονται στα αδειοδοτικά έγγραφα.

8. Πότε λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων;

Λήξη υποβολής αιτήσεων στις 13/10/2023.

9. Είναι δυνατόν να ξεκινήσει η υλοποίηση της επένδυσης πριν την υποβολή της αίτησης;
Η έναρξη εργασιών των επενδυτικών σχεδίων πρέπει να γίνει μετά την υποβολή της αίτησης υπαγωγής. Η έναρξη εργασιών του επενδυτικού σχεδίου προ της υποβολής της αίτησης υπαγωγής επιφέρει την απόρριψη του συνόλου του επενδυτικού σχεδίου.

10. Γίνεται να υποβληθεί αίτηση για επενδυτικό σχέδιο που θα υλοποιηθεί στην Μύκονο ή Σαντορίνη;

Βάσει του ΦΕΚ (4136/2022) εξαιρούνται η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου και από την Περιφερειακή Ενότητα Θήρας, ο Δήμος Θήρας, πλην της Δημοτικής Κοινότητας Θηρασίας, από το πεδίο εφαρμογής των ενισχύσεων του ν. 4887/2022 «Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη», για τα επενδυτικά σχέδια στον τομέα του Τουρισμού. 


Αναλαμβάνουμε την άμεση προετοιμασία του επενδυτικού σας σχεδίου, έτσι ώστε να προχωρήσετε εγκαίρως στην υποβολή της αίτησής σας.


Μπορείτε να συμπληρώσετε την παρακάτω φόρμα ή να καλέσετε στο 210-6835560.

Φόρμα Επικοινωνίας


* Υποχρεωτικά πεδία προς συμπλήρωση