Ανακοινώθηκε η επιδότηση ΕΣΠΑ – “Βασικός Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ” η οποία ανήκει στη Δράση ΕΣΠΑ «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» η οποία στοχεύει στην ψηφιακή μετάβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Στις 23 Φεβρουαρίου ξεκινούν οι αιτήσεις όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Η αξιολόγηση των αιτήσεων χρηματοδότησης θα είναι με σειρά προτεραιότητας (FiFo) και μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού.
Συνολικά η δράση ΕΣΠΑ «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» έχει 3 σκέλη: “βασικός ψηφιακός μετασχηματισμός για ΜμΕ”, “μετασχηματισμός αιχμής για ΜμΕ” και “προηγμένος ψηφιακός μετασχηματισμός για ΜμΕ“. Η κάθε εταιρία θα επιλέγει ένα από τα τρία επιδοτούμενα προγράμματα ανάλογα με το βαθμό ψηφιακής της ωριμότητας.
Η επιδότηση “Βασικός Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ” αφορά τις επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν ακόμα ενσωματώσει σημαντικές τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (ΤΠΕ) στην λειτουργία τους και στοχεύουν στην κάλυψη βασικών ελλείψεων σε εφαρμογές και εξοπλισμό.
Βασικός στόχος της Δράσης ΕΣΠΑ “ΒΑΣΙΚΟΣ ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜμΕ” είναι η ψηφιακή αναβάθμιση των ΜμΕ με την υλοποίηση βασικών ενεργειών ψηφιακού μετασχηματισμού ώστε οι ενισχυόμενες επιχειρήσεις να είναι σε θέση να ανταποκριθούν και να υλοποιήσουν στοχευμένες ενέργειες ψηφιακού μετασχηματισμού που συνεισφέρουν σε μία εξωστρεφή, καινοτόμα, ανταγωνιστική και βιώσιμη παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.
Η μέγιστη διάρκεια ολοκλήρωσης φυσικού και οικονομικού αντικειμένου θα ορισθεί στην Αναλυτική Πρόσκληση της Δράσης, ωστόσο δεν αναμένεται να υπερβαίνει τους εννέα (9) μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Έγκρισης.
Για τις μικρές και πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται στο 50% για επενδυτικά σχέδια που θα υλοποιηθούν σε όλες τις περιφέρειες της Χώρας εκτός των Περιοχών Δίκαιης Μετάβασης.
Στις Περιοχές Δίκαιης Μετάβασης δηλαδή στις Περιφέρειες: Δυτικής Μακεδονίας, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης και στους δήμους Μεγαλόπολης, Γορτυνίας, Τρίπολης, Οιχαλίας οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν επιδότηση 60% από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ “Βασικός Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ”.
Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός της αίτησης χρηματοδότησης δεν δύναται να υπερβαίνει το τριπλάσιο του υψηλότερου κύκλου εργασιών που επετεύχθη σε μία από τις τρεις (ή λιγότερες εφόσον ηεπιχείρηση δεν διαθέτει τρεις) διαχειριστικές περιόδους που προηγούνται του έτους της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης, με ανώτατο όριο το ποσό των 30.000€.
ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ – επιδότηση ΕΣΠΑ “Βασικός Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ”
Υφιστάμενες μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Αναμένεται να διευκρινιστούν οι επιλέξιμες κατηγορίες επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (ΚΑΔ) οι οποίες θα τύχουν επιχορήγησης.
Οι βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής των επιχειρήσεων που υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης, είναι οι ακόλουθες:
1. Να δραστηριοποιούνται στην Ελληνική επικράτεια και να πραγματοποιήσουν επένδυση αποκλειστικά σε μία μόνο Κατηγορία Περιφέρειας (με την ίδια ένταση ενίσχυσης).
2. Να τηρούν Απλογραφικά ή Διπλογραφικά βιβλία και να έχουν τουλάχιστον μία (1) πλήρη κλεισμένη διαχειριστική χρήση.
3. Να δραστηριοποιούνται στον επιλέξιμο ΚΑΔ του επενδυτικού σχεδίου τουλάχιστον για ένα (1) έτος.
4. Το επενδυτικό σχέδιο να αφορά αποκλειστικά σε επιλέξιμες δραστηριότητες.
5. Να διαθέτουν τουλάχιστον τρία (3) ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης το ημερολογιακό έτος που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.
6. Να λειτουργούν αποκλειστικά ως επιχειρήσεις εταιρικού/εμπορικού χαρακτήρα.
7. Να πληρούν τις προϋποθέσεις εφαρμογής του Καν. ΕΕ 1407/2013 (De Minimis). Το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (De Minimis) που έχει λάβει στο παρελθόν η ενιαία επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης από αυτή τη Δράση, να μην υπερβαίνει το ποσό των €200.000 (ή €100.000 για τον τομέα των οδικών εμπορευματικών μεταφορών για λογαριασμό τρίτων) μέσα σε μία τριετία (τρέχον οικονομικό έτος και τα δύο (2) προηγούμενα οικονομικά έτη) πριν από τον χρόνο χορήγησης του εννόμου δικαιώματος της ενίσχυσης.
Στην επίσημη δημοσίευση της πρόσκλησης – “Προηγμένος Μετασχηματισμός Αιχμής” αναφέρονται και οι επιλέξιμες δραστηριότητες (ΚΑΔ) για επιδότηση.
Οι κατηγορίες επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (ΚΑΔ) οι οποίες θα είναι επιλέξιμες προς επιδότηση στα 3 παραπάνω προγράμματα ΕΣΠΑ καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα κλάδων όπως το λιανικό και χονδρικό εμπόριο, η μεταποίηση, ο τουρισμός, η πληροφορική, η εκπαίδευση και οι υπηρεσίες υγείας.
Δείτε αναλυτικά την επίσημη πρόσκληση και τους επιλέξιμους Κωδικούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) εδώ
Η εταιρεία VK PREMIUM – Σύμβουλοι Ανάπτυξης Επιχειρήσεων διαθέτοντας την απαραίτητη εμπειρία και εξειδίκευση, αναλαμβάνει την προετοιμασία για την υποβολή αιτήσεων για την επιδότηση ΕΣΠΑ – Βασικός Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ.
Περισσότερες πληροφορίες στο info@vkpremium.com ή στο τηλέφωνο 210-6835560.
Φόρμα Επικοινωνίας
* Υποχρεωτικά πεδία προς συμπλήρωση
* Το πεδίο είναι υποχρεωτικό.