€1δις εγγυήσεις από το Ελληνικό Δημόσιο για παροχή δανείων Kεφαλαίου Κίνησης σε όλες τις επιχειρήσεις

Προδημοσίευση ΕΣΠΑ - Το πρόγραμμα Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ

Έκτακτα μέτρα ανακοίνωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, στα πλαίσια του Ολοκληρωμένου Σχέδιου αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού για τον μήνα Απρίλιο.

Για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων καταθέτει το πρώτο δισεκατομμύριο ως εγγύηση για να φτιαχτεί ο εγγυοδοτικός μηχανισμός για την παροχή εγγυημένων δανείων κεφαλαίου κινήσεως σε όλες τις επιχειρήσεις, μεγάλες και μικρές, που πλήττονται και των οποίων οι ΚΑΔ συμπεριλαμβάνονται στις ανακοινώσεις του Υπουργείου Οικονομικών. Στόχος είναι τις επόμενες εβδομάδες, το αργότερο ως τις αρχές Μαΐου, να μπορέσουν οι επιχειρήσεις αυτές να λάβουν εύκολα από τις τράπεζες δάνεια κεφαλαίου κινήσεως, εγγυημένα στο μεγαλύτερό τους μέρος από το Ελληνικό Δημόσιο, ώστε να μπορέσουν με την επανέναρξη της δραστηριότητάς τους να λειτουργήσουν κατά το δυνατόν γρηγορότερα και να δημιουργηθεί και στην αγορά το αναγκαίο σοκ ρευστότητας το οποίο θα επιτρέψει την επαννεκίνηση της  οικονομίας μας.

 Πιο αναλυτικά ο Υπουργός κ Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε τα παρακάτω:       

 -“Πρώτον, μετά τους νέους ΚΑΔ που ανακοινώνει το Υπουργείο Οικονομικών και τους νέους ενταγμένους στα μέτρα στήριξης, αναλαμβάνουμε την αποπληρωμή για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο όλων των τόκων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων, έτσι ώστε να ελαφρύνουμε το δικό τους βάρος και να διατηρήσουμε την ευστάθεια του δανειακού συστήματος της χώρας. Το μέτρο αυτό δύναται να επεκταθεί χρονικά για άλλους δύο μήνες εάν και εφόσον καταστεί αναγκαίο σύμφωνα με την εξέλιξη της παρούσης κρίσης. Aσφαλώς, η αποπληρωμή του τόκου συνδέεται με την διατήρηση των θέσεων εργασίας. Επιχείρηση που θα προχωρήσει σε απολύσεις, δεν θα λάβει αυτήν την ενίσχυση.

 -Δεύτερον, όλα τα τραπεζικά ιδρύματα, αλλά και οι Ενώσεις των Διαχειριστών Δανείων έχουν δεσμευτεί ότι όσοι βρίσκονται στην περίμετρο της προστασίας, δηλαδή οι δικαιούχοι των 800 ευρώ – τα νούμερα τα ακούσατε προηγουμένως από τον κ. Υπουργό των Οικονομικών -, αλλά και οι επιχειρήσεις των οποίων οι ΚΑΔ συμπεριλαμβάνονται στις πληττόμενες, περίπου το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων, δικαιούνται αυτόματη τρίμηνη αναστολή της πληρωμής των χρεών τους έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουν και οι επιχειρήσεις, εργαζόμενοι και εργοδότες, σε αυτήν την πρωτοφανή κρίση την οποία διανύουμε.

Θέλω εδώ να κάνω μία παρένθεση και να πω το εξής: Η πατρίδα μας με πολύ μεγάλο κόπο «έχτισε» κατά την προηγούμενη δεκαετία κουλτούρα πληρωμών η οποία έχει οδηγήσει στη σταδιακή αποκλιμάκωση των πιέσεων στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα. Αυτήν την κουλτούρα πληρωμών οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Κατά συνέπεια, καλώ όποιον τα οικονομικά του επιτρέπουν να συνεχίσει να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις του, να το πράξει. Εάν αυτό γίνει στο μέτρο των ανθρώπων που μπορούν, τότε η επόμενη μέρα θα είναι  πολύ ευκολότερη για όλους μας. Άρα, εμείς ως κράτος παρέχουμε την προστασία που πρέπει να παρασχεθεί, αλλά ο καθένας  μας αναλαμβάνει και μερίδιο ατομικής ευθύνης.

 -Τρίτον, σήμερα έχουμε μαζί με τον αρμόδιο Υφυπουργό, κ. Τσακίρη, νέα συνεννόηση με τις τράπεζες για να βρούμε λύση στο ζήτημα των επιταγών. Όπως ξέρετε έχει ανακοινωθεί από τον κ. Υφυπουργό Οικονομικών παράταση για 75 μέρες της λήξης της προθεσμίας πληρωμής των επιταγών. Αυτό δημιουργεί σε ορισμένες επιχειρήσεις, κυρίως εξαγωγικού χαρακτήρα, μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας, όπως στην πληρωμή των υποχρεώσεών τους, στους προμηθευτές τους του εξωτερικού.

Τις επόμενες ημέρες ή και ώρες, θα υπάρχει ο τρόπος, απολύτως θεσμοθετημένος μέσω του τραπεζικού συστήματος, για την διευκόλυνση της αποπληρωμής των επιταγών αυτών, έτσι ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα η λειτουργία των επιχειρήσεων και ο εφοδιασμός των ελληνικών επιχειρήσεων με πρώτες ύλες και με προμήθειες από το εξωτερικό.

Προς τούτο θα έχουμε και νεότερες ανακοινώσεις τις επόμενες μέρες. Το πρόβλημα είναι  απολύτως αντιληπτό.

Θέλω εδώ να ξεκαθαρίσω και πάλι προς τους εκδότες των επιταγών. Η παράταση των 75 ημερών δίδεται γιατί αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι βρισκόμαστε σε εξαιρετικά έκτακτες οικονομικές συνθήκες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχει δοθεί άφεση υποχρεώσεων ιδιαίτερα σε επιταγές που έχουν κοπεί και εκδοθεί πολύ πριν από την κρίση.

Θέλω λοιπόν να παρακαλέσω όλους τους εκδότες των επιταγών εάν τα οικονομικά τους το επιτρέπουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις πληρωμές.  Επαναλαμβάνω, όσο ομαλότερα ο καθένας μας αντιμετωπίσει αυτή την κρίση τόσο ευκολότερη θα είναι η επανεκκίνηση την επόμενη μέρα.

 -Για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων. Όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει, αρχές Απριλίου το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε συνεργασία δική μου και του  Υφυπουργού, του κ. Τσακίρη, καταθέτει το πρώτο δισεκατομμύριο ως εγγύηση για να φτιαχτεί ο εγγυοδοτικός μηχανισμός για την παροχή εγγυημένων δανείων κεφαλαίου κινήσεως σε όλες τις επιχειρήσεις, μεγάλες και μικρές, που πλήττονται και των οποίων οι ΚΑΔ συμπεριλαμβάνονται στις ανακοινώσεις του Υπουργείου Οικονομικών. Στόχος είναι τις επόμενες εβδομάδες, το αργότερο ως τις αρχές Μαΐου, να μπορέσουν οι επιχειρήσεις αυτές να λάβουν εύκολα από τις τράπεζες δάνεια κεφαλαίου κινήσεως, εγγυημένα στο μεγαλύτερό τους μέρος από εμάς, ώστε να μπορέσουν με την επανέναρξη της δραστηριότητάς τους να λειτουργήσουν κατά το δυνατόν γρηγορότερα και να δημιουργηθεί και στην αγορά το αναγκαίο σοκ ρευστότητας το οποίο θα επιτρέψει στην οικονομία μας να πάρει ξανά μπρος.”

Η VK PREMIUM Σύμβουλοι Επιχειρήσεων έχει την εμπειρία και τη γνώση να σας βοηθήσει στην εκπόνηση του επιχειρηματικού σχεδίου για τη λήψη της ανωτέρω δανειοδότησης.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να συμπληρώσετε την παρακάτω φόρμα:

Φόρμα Επικοινωνίας

[contact-form-7 id=”2328″ title=”Contact form 1_copy – Φόρμα Επικοινωνίας”]