«Αστέρια» ή «Κλειδιά»: Σε ποιες κατηγορίες πρέπει να ανήκουν τα ενοικιαζόμενα δωμάτια – διαμερίσματα για την επιδότηση ΕΣΠA;

«Αστέρια» ή «Κλειδιά»: Σε ποιες κατηγορίες πρέπει να ανήκουν τα ενοικιαζόμενα δωμάτια - διαμερίσματα για την επιδότηση ΕΣΠA;

Σε εξέλιξη βρίσκεται ως 22/03/24 το πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τουριστικές επιχειρήσεις. Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα που ανήκουν στην κατηγορία 4 ή 5 κλειδιών μπορούν να επιδοτηγούν από αυτό το πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Κάθε τουριστικό κατάλυμμα, είτε πρόκειται για ξενοδοχείο είτε για ενοικιαζόμενο δωμάτιο ή διαμέρισμα κατατάσεται στις κατηγορίες με “αστέρια” ή “κλειδιά” έτσι ώστε οι φιλοξενούμενοι να γνωρίζουν το επίπεδο των υπηρεσιών που πρόκειται να λάβουν κατά τη διαμονή τους.

Ένα βασικό χαρακτηριστικό των δύο αυτών μορφών τουριστικών καταλυμάτων είναι η κατάταξή τους, είτε με τη μορφή «αστέρων» είτε με τη μορφή «κλειδιών».


Γιατί γίνεται η κατάταξη σε “κλειδιά” και “αστέρια”

Τι είναι όμως τα «αστέρια» και τι είναι τα «κλειδιά» για τα οποία αναρωτιέται πολύς κόσμος; Πως συνδέονται οι κατηγορίες που πρέπει να ανήκουν τα ενοικιαζόμενα δωμάτια – διαμερίσματα με το ενεργό επιδοτούμενο πρόγραμμα ΕΣΠA; Μπορεί η δημιουργία ενός ενοικιαζόμενου καταλύματος να επιδοτηθεί από το ΕΣΠΑ;

Τα «αστέρια» και τα «κλειδιά» είναι δύο συστήματα διαβάθμισης της ποιότητας κάθε καταλύματος, ανάλογα με τις παροχές υπηρεσιών και τις τεχνικές προδιαγραφές που προσφέρει.

Η κατάταξη σε «αστέρια» αφορά ξενοδοχειακές μονάδες και είναι πιο γνωστή σε σχέση με την κατάταξη σε “κλειδιά”. Ένα ξενοδοχείο βάσει των τεχνικών και λειτουργικών του προδιαγραφών βαθμολογείται με συγκεκριμένο τρόπο και κατατάσσεται σε κατηγορίες 1, 2, 3, 4 ή 5 «αστέρων».

Για παράδειγμα, η ύπαρξη φυσικού φωτισμού και αερισμού σε όλα τα δωμάτια, όπως και η ύπαρξη θέρμανσης ή/και κλιματισμού σε όλους τους χώρους είναι απαραίτητη προϋπόθεση ανεξαρτήτως κατάταξης μίας ξενοδοχειακής μονάδας, ενώ η ύπαρξη υποδοχής με 24ωρη λειτουργία είναι υποχρεωτική υπηρεσία για ξενοδοχεία 4 ή 5 «αστέρων». 

Αντίστοιχα, όπως θα δούμε παρακάτω, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα κατατάσσονται στις κατηγορίες από 1 έως 5 “κλειδια”.


Πως συνδέεται η κατάταξη ενός καταλύματος σε “κλειδιά” με την ενεργή δράση ΕΣΠΑ

Η Δράση του ΕΣΠΑ με τίτλο «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», επιδοτεί κατηγορίες επιχειρήσεων νεοσύστατες ή υπό ίδρυση μία εκ των οποίων, όπως προαναφέρθηκε,  είναι και οι υπηρεσίες ενοικίασης επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων.

Οι βασικές προϋποθέσεις για την επιδότηση των ανωτέρω καταλυμάτων είναι:

  • Κατάταξη σε κατηγορία 4 κλειδιά και άνω
  • Ελάχιστη δυναμικότητα Δώδεκα (12) κλίνες

Επομένως κατά τον σχεδιασμό του καταλύματος θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι κτηριακές παρεμβάσεις και οι υπηρεσίες που θα παρέχει το κατάλυμα έτσι ώστε να ανήκει στην ελάχιστη κατηγορία κλειδιών που απαιτείται για την έγκριση της επιδότησης ΕΣΠΑ.

Καθώς ο όρος των «κλειδιών» είναι λιγότερο γνώριμος στο ευρύ κοινό από τον όρο των «αστέρων», παρακάτω παραθέτουμε κάποια βασικά χαρακτηριστικά της κατηγορίας των «κλειδιών», για να εξηγήσουμε τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για να αναγνωριστεί ένα κατάλυμα ως ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια-διαμερίσματα 4 κλειδιών και άνω


Ανώτατα μόρια που μπορεί να λάβει ένα κατάλυμα ανά κατηγορία «κλειδιού»

  • 1 «κλειδί»: 1.500 μόρια
  • 2 «κλειδιά»: 2.200 μόρια
  • 3 «κλειδιά»: 3.200 μόρια
  • 4 «κλειδιά»: 4.000 μόρια
  • 5 «κλειδιά»: 5.500 μόρια


Ποια είναι τα ενδεικτικά βασικά κτηριακά χαρακτηριστικά που πρέπει να πληρούνται ανά κατηγορία «κλειδιού»;

ΚΡΙΤΗΡΙΑ 5 ΚΛΕΙΔΙΑ 4 ΚΛΕΙΔΙΑ
Ελάχιστη επιφάνεια μονόκλινου δωματίου 18 τ.μ. 16 τ.μ.
Ελάχιστη επιφάνεια δίκλινου δωματίου 20 τ.μ. 18 τ.μ.
Ελάχιστη επιφάνεια studio 2 ατόμων 25 τ.μ. 23 τ.μ.
Ελάχιστη επιφάνεια διαμερίσματος 1 υπνοδωματίου 32 τ.μ. 30 τ.μ.
Ελάχιστη επιφάνεια διαμερίσματος 2 υπνοδωματίων 43 τ.μ. 41 τ.μ.
Ελάχιστη επιφάνεια διαμερίσματος 3 υπνοδωματίων 52 τ.μ. 50 τ.μ.


Ορισμένα ενδεικτικά χαρακτηριστικά και τα αντίστοιχα μόρια αυτών που αφορούν την παροχή υπηρεσιών

Y = υποχρεωτικό

Π = προαιρετικό

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΜΟΡΙΑ 5 ΚΛΕΙΔΙΑ 4 ΚΛΕΙΔΙΑ
ΑΣΦΑΛΕΙΑ Κενρικός συναγερμός (ειδοποίηση για περίπτωση φωτιάς) 0 Υ Υ
Ηλεκτρονικά/ μαγνητικά κλειδιά 200 Π Π
Χρηματοκιβώτια ή αυτόνομες θυρίδες φύλαξης στο χώρο υποδοχής 100 Π Π
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΕΙΔΗ Επίπεδη τηλεόραση τουλάχιστον 26” 150 Υ Υ
Διαθεσιμότητα τηλεφώνου εντός του δωματίου/ διαμερίσματος και τηλεφωνικού κέντρου 150 Υ Π
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ Διαστάσεις κρεβατιών μεγαλύτερες από τις ελάχιστες (1 ατόμου 1,00Χ2,00m, 2 ατόμων 1,40Χ2,00m) 100 Π Π
ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ Ντουζιέρα ή μπανιέρα με ντουζ σε καμπίνα  150 Υ Π
Λαβή ασφαλείας στη ντουσιέρα ή στη μπανιέρα 30 Υ Υ
ΕΙΔΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ Μπουρνούζι 50 Υ Π
Παντόφλες 50 Υ Π
Ηλεκτρικός στεγνωτήρας μαλλιών 50 Υ Π
Πετσέτες πισίνας ή θαλάσσης 50 Υ Π
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ Βραστήρας νερού και υλικά για καφέ, τσάι 50 Υ Υ
Φούρνος μικροκυμάτων 80 Π Π
Τοστιέρα/ Φρυγανιέρα 30 Π Π
Μηχανή καφέ και υλικά για καφέ 80 Π Π

 


Ποιο είναι ένα χαρακτηριστικό του εξοπλισμού δωματίου που μας αποδίδει αρκετά μόρια στην κατάταξη με την κατοχή του;

Εάν οι διαστάσεις των κρεβατιών τα οποία χρησιμοποιούνται είναι μεγαλύτερες από τις ελάχιστες (1 ατόμου 1,00Χ2,00m, 2 ατόμων 1,40Χ2,00m), τότε έχουμε επιπλέον 100 μόρια στη συνολική μοριοδότηση του προς κατάταξη σε κατηγορία «κλειδιού» καταλύματος.

Ποιό είναι ένα υποχρεωτικό χαρακτηριστικό του εξοπλισμού κουζίνας τόσο για των 4 όσο και για των 5 «κλειδιών» καταλύματα;

Υποχρεωτικά ένα κατάλυμα αν θέλει να συμπεριληφθεί στα 4 ή 5 «κλειδιών» ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα πρέπει να παρέχει στους επισκέπτες του βραστήρα νερού και υλικά για καφέ ή/και τσάι. Το συγκεκριμένο κριτήριο αποδίδει μόλις 50 μόρια και φαίνεται πολύ απλό, αλλά μπορεί να αποκλείσει ένα υποψήφιο επιχειρηματία από την κατάταξη στην επιθυμητή κατηγορία «κλειδιού».

Ποιό είναι ένα κριτήριο ασφαλείας που δίνει υψηλά μόρια στην συνολική κατάταξη;

Η ύπαρξη ηλεκτρονικών/ μαγνητικών κλειδιών μπορεί να ανεβάσει κατά 200 μόρια ένα κατάλυμα και να του χαρίσει μία θέση στην κατηγορία των 4 ή 5 «κλειδιών».


Επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις υπηρεσίες που παρέχουν επιπλέον μόρια και τα κτηριακά χαρακτηριστικά που θα έχει η υπό ίδρυση τουριστική επιχείρηση ενοικίασης επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων έτσι ώστε να έχει τις προϋποθέσεις για την επιδότηση από το  ΕΣΠΑ «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων».

Επιπλέον, η πιστοποίηση ενός τουριστικού καταλύματος σε μία συγκεκριμένη κατηγορία «αστεριών» ή «κλειδιών», δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίζει ότι το κατάλυμα θα του παρέχει υπηρεσίες ανάλογες με τις προδιαγραφές της κατηγορίας του.

Συγχρόνως, μέσω αυτής της κατάταξης των καταλυμάτων, αναβαθμίζεται το παρεχόμενο τουριστικό προϊόν και προσδίδεται ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τα καταλύματα, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας.


Στην VK PREMIUM – Σύμβουλοι Ανάπτυξης Επιχειρήσεων διαθέτουμε την απαραίτητη εμπειρία και υψηλή τεχνογνωσία, ώστε μπορούμε να αναλάβουμε την προετοιμασία υποβολής αιτήσεων για τα ενεργά αλλά και αναμενόμενα προγράμματα ΕΣΠΑ.

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 210-6835560 και 210-6835551.


Φόρμα Επικοινωνίας

CAPTCHA image

* Υποχρεωτικά πεδία προς συμπλήρωση