Οι 2 πρώτες προσκλήσεις του ΕΣΠΑ συνολικού ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ στις αρχές Μαϊου – Τι θα αφορούν;

Επιδοτούμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ» - Επιδότηση για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Με δυο οριζόντιες προσκλήσεις, συνολικού ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ με στόχο την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ), θα ξεκινήσει το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Οι πρώτες προκηρύξεις θα αφορούν στον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό των επιχειρήσεων. Κάθε πρόσκληση θα έχει δημόσια συμμετοχή ύψους που ξεκινά με 500 εκατ. ευρώ και θα διευρύνεται, ανάλογα με τη ζήτηση και τα αποτελέσματα.


Η πρώτη πρόσκληση θα αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό ΜμΕ. Επιδίωξη του υπουργείου είναι να ανακοινωθεί στις αρχές Μαϊου. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η δεύτερη πρόσκληση που θα αφορά στον πράσινο μετασχηματισμό των ΜμΕ. 

Σημειώνεται ότι οι προσκλήσεις αυτές, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει μέχρι και σήμερα, θα είναι ανοιχτές για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα διάρκειας π.χ. 12 – 24 μήνες. Επίσης θα χρηματοδοτηθούν από το τομεακό πρόγραμμα της «Ανταγωνιστικότητας», που είναι το διάδοχο πρόγραμμα του ΕΠΑνΕΚ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας, Έρευνας & Καινοτομίας).


Η δημοσιοποίηση των προσκλήσεων θα γίνει, ακόμη και αν η Κομισιόν δεν έχει εγκρίνει μέχρι τότε το πρόγραμμα της «Ανταγωνιστικότητας». Αν αυτό συμβεί, η ελληνική πλευρά θα διασφαλίσει την επιλεξιμότητα των δαπανών. «Η επιλέξιμη περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει και οποιαδήποτε δαπάνη γίνεται μπορεί να ενταχθεί εκ των υστέρων στο ΕΣΠΑ, αρκεί βεβαίως αυτή να είναι επιλέξιμη», δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης.

Επίσης, δεν είναι μόνον οι δύο οριζόντιες προσκλήσεις. Άλλο 1 δισ. ευρώ θα διοχετευθεί από το νέο ΕΣΠΑ και το πρόγραμμα της «Ανταγωνιστικότητας» στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (EATE) ως χρηματοδοτικό εργαλείο για την ενίσχυση κυρίως ΜμΕ. Έτσι στόχος της κυβέρνησης και του υπουργείου Ανάπτυξης, είναι μέχρι το καλοκαίρι να έχει ανοίξει μια δύναμη πυρός ενισχύσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ύψους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» έχει προϋπολογισμό 3,9 δισ. ευρώ, σε σύνολο 26,2 δισ. ευρώ που ανέρχεται το σύνολο του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027.


Η VK PREMIUM Σύμβουλοι Επιχειρήσεων υποστηρίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων και συμβάλλει στην πραγματοποίηση των επενδυτικών σας σχεδίων. Οι έμπειροι και εξειδικευμένοι σύμβουλοι αναλαμβάνουν τις υποβολές των αιτήσεων στα ενεργά χρηματοδοτικά προγράμματα με 98% ποσοστό επιτυχίας. Μπορείτε να συμπληρώσετε την παρακάτω φόρμα ή να καλέσετε στο 210-6835560

Φόρμα Επικοινωνίας

CAPTCHA image

* Υποχρεωτικά πεδία προς συμπλήρωση