27 Σεπτεμβρίου: γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού εορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Σεπτεμβρίου, όπως θεσπίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού το 1970. Ο εορτασμός αυτός επικαλείται την μέγιστη οικονομική, κοινωνική, πολιτισμική και πολιτική συμβολή του τομέα του τουρισμού στην ανάπτυξη της διεθνούς κοινότητας.

Για το 2023, η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, είναι αφιερωμένη στην πιο έξυπνη, πιο πράσινη, ασφαλέστερη – και για όλους ανάκαμψη και στη βιώσιμη ανάπτυξη. Μάλιστα, ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO (Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού), Ζουράμπ Πολολικασβίλι, επισημαίνει πως “είναι η ημέρα για να γιορτάσουμε τη δύναμη του τουρισμού ο οποίος προάγει την κατανόηση και φέρνει κοντά τους ανθρώπους. Ας συνεχίσουμε να ξεκλειδώνουμε τις δυνατότητες του κλάδου μας, οδηγώντας τη βιώσιμη ανάπτυξη για έναν πιο δίκαιο κόσμο”.


Τουριστικές δραστηριότητες που μπορούν να επιδοτηθούν από ενεργά ή αναμενόμενα προγράμματα

Στην Ελλάδα, το τελευταίο έτος υπάρχει δυναμική ανάπτυξη στου τουριστικό κλάδο η οποία μπορεί να ενισχυθεί από δύο προγράμματα.

– Αναπτυξιακός Νόμος

Ιδιαίτερα ελκυστικό για τουριστικές επενδύσεις είναι το καθεστώς “Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων” του Αναπτυξιακού Νόμου το οποίο επιδοτεί επενδυτικά σχέδια για την ανάπτυξη Ξενοδοχειακών μονάδων με ποσοστά ενισχύσεων έως 75%.


  • Ίδρυση ή επέκταση ξενοδοχειακών μονάδων τουλάχιστον 4* αστέρων.
  • Εκσυγχρονισμός ξενοδοχειακών μονάδων που ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τουλάχιστον 3* αστέρων. Απαραίτητη προϋπόθεση η πάροδος 5ετίας από την έναρξη λειτουργίας της μονάδας ή την ημερομηνία ολοκλήρωσης προηγούμενου εκσυγχρονισμού
  • Εκσυγχρονισμός μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων, εφόσον αναβαθμίζονται σε κατηγορία τουλάχιστον 3*
  • Επέκταση ή εκσυγχρονισμός ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους, με την προϋόθεση ότι στο διάστημα διακοπής δεν έχει γίνει αλλαγή χρήσης του κτιρίου και ότι αναβαθμίζονται σε κατηγορία τουλάχιστον 4* αστέρων
  • Ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμός camping που ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τουλάχιστον 3* αστέρων
  • Ίδρυση και εκσυγχρονισμός ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων σε παραδοσιακά ή διατηρητέα κτήρια τα οποία ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τουλάχιστον 3*
  • Ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμός σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων
  • Ίδρυση ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας (condo hotels), υπό την προϋπόθεση ότι η μεταβίβαση ή η μακροχρόνια μίσθωση ενισχυόμενων τμημάτων λαμβάνει χώρα μετά τη λήξη της τήρησης των μακροχρόνιων υποχρεώσεων του φορέα της επένδυσης.

Ελάχιστο ύψος επενδυτικού σχεδίου για το οποίο μπορεί να υποβληθεί αίτηση: 100.000


– Επιδοτούμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ

Αναμένεται σύντομα η νέα επιδότηση ΕΣΠΑ για ενοικιαζομενα δωμάτια – τουριστικά καταλύματα, όπως πρόσφατα ανακοινώθηκε. Το πρόγραμμα θα έχει τίτλο “Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων τουριστικών επιχειρήσεων” και θα αφορά την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων που παρέχουν τουριστικές υπηρεσίες.


Επικοινωνήστε σήμερα με τη VK PREMIUM Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, για να σας βοηθήσουμε να επωφεληθείτε από τις ενεργές επιδοτήσεις. Μπορείτε να συμπληρώσετε την παρακάτω φόρμα ή να καλέσετε στο 210-6835560.

Φόρμα Επικοινωνίας


* Υποχρεωτικά πεδία προς συμπλήρωση