Πώς συνδυάζεται ο Αναπτυξιακός Νόμος και το Ταμείο Ανάκαμψης – Τι απαιτείται

Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ): ποιες επιχειρήσεις ωφελεί η χρηματοδότηση με χαμηλότοκα δάνεια από 0,35%

Ποια εργαλεία χρηματοδότησης υπάρχουν σήμερα για τις Επιχειρήσεις;

O Αναπτυξιακός Νόμος και το Ταμείο Ανάκαμψης κι Ανθεκτικότητας αποτελούν τα κατάλληλα εργαλεία για την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων και την εξασφάλιση πόρων. Οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να ακολουθήσουν σωστό σχεδιασμό του επιχειρηματικού τους πλάνου και να κάνουν τις σωστές επιλογές χρηματοδότησης, ώστε να πραγματοποιήσουν τις επιθυμητές επενδύσεις.

Η ταυτόχρονη χρήση πολλαπλών εργαλείων, όπως ο συνδυασμός του Ταμείου Ανάκαμψης με τον Αναπτυξιακό Νόμο, δίνει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Με αυτόν τον τρόπο, οι επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν και να χρηματοδοτηθούν με ευνοϊκούς όρους, προκειμένου να συμβάλλουν στη βιωσιμότητα και ανάπτυξή τους.


Τι πρέπει να προσέξουν, όμως, οι επιχειρήσεις;

Ένα επιλέξιμο επενδυτικό σχέδιο χρειάζεται να έχει τον χαρακτήρα αρχικής επένδυσης σε όποιο καθεστώς από τα δύο υπάγεται ως νέα επένδυση. Πιο συγκεκριμένα, η έναρξη των εργασιών πρέπει να γίνει αφού πάρουν το δάνειο, είτε αφού καταθέσουν αίτηση στον Αναπτυξιακό Νόμο, είτε να περιμένουν και να κάνουν την αίτηση την ίδια ώρα και στα δυο καθεστώτα. Το πρακτικό, πάντως, είναι ότι εάν χρησιμοποιήσουν το επιτόκιο αναφοράς για τη συγκεκριμένη επένδυση δεν υπάρχει υπολογισμός κρατικών ενισχύσεων. Το εμπορικό επιτόκιο γι’ αυτές τις επιχειρήσεις είναι πάντα μεγαλύτερο από το επιτόκιο αναφοράς, που σημαίνει ότι έχουν όφελος ανεξαρτήτως του αν αυτό το όφελος δεν θεωρείται κρατική ενίσχυση.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν ιδιαίτερα από τον συνδυασμό των δύο αυτών εργαλείων. Λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και των αυξήσεων των επιτοκίων η οικονομική δραστηριότητα γίνεται με πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες. Οι επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν τα απαραίτητα κεφάλαια για να προχωρήσουν άμεσα σε επενδύσεις και να μην χάσουν πολύτιμο χρόνο μέσω των δανείων του ΤΑΑ.


Τι απαιτείται όμως, για να μπορέσει κάποια επιχείρηση να χρησιμοποιήσει τα δύο εργαλεία;

  1. Το 25% του επενδυτικού σχεδίου δεν μπορεί να περιλαμβάνει κρατική ενίσχυση. Δηλαδή, θα πρέπει είτε να είναι ίδια κεφάλαια είτε να προέρχεται από τραπεζικό δανεισμό χωρίς και πάλι να υπάρχει κρατική ενίσχυση επ’ αυτού, είτε συνδυασμός των δύο.
  2. Συνολικά οι δύο κρατικές ενισχύσεις δεν μπορούν να υπερβαίνουν το ποσοστό ενίσχυσης του χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι για το ίδιο επενδυτικό σχέδιο διαφέρει η έννοια του ύψους του επενδυτικού κόστους του αναπτυξιακού από το Ταμείο Ανάκαμψης, διότι ο αναπτυξιακός δεν συμπεριλαμβάνει ΦΠΑ και λειτουργικά έξοδα.

Επίσης, δεν πρέπει να υπερβαίνεται το μέγιστο δικαιούμενο από τον Απαλλακτικό Κανονισμό Κανονισμό ως κρατική ενίσχυση, για να μπορείς να συνδυάσεις τον Αναπτυξιακό Νόμο με τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ο τύπος προβλέπει ότι το δάνειο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας πρέπει να μην ξεπερνά το 50% του επιλέξιμου προϋπολογισμού του Ταμείου Ανάκαμψης μείον το ποσό ενίσχυσης του Αναπτυξιακού Νόμου, ανεξαρτήτως του αν το ποσό αυτό προέρχεται από ενίσχυση ή επιχορήγηση ή από φοροαπαλλαγή ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο που θεωρείται κρατική ενίσχυση.


Περισσότερα για τον Αναπτυξιακό Νόμο ΕΔΩ

Περισσότερα για το Ταμείο Ανάκαμψης ΕΔΩ


Η VK PREMIUM Σύμβουλοι Ανάπτυξης Επιχειρήσεων διαθέτει την απαιτούμενη εμπειρία και τεχνογνωσία στην υποβολή φακέλων με 98% επιτυχία στις εγκρίσεις.

Αναλαμβάνουμε την άμεση προετοιμασία του επενδυτικού σας σχεδίου, έτσι ώστε να προχωρήσετε εγκαίρως στην υποβολή της αίτησής σας.

Μπορείτε να συμπληρώσετε την παρακάτω φόρμα ή να καλέσετε στο 210-6835560.

Φόρμα Επικοινωνίας

CAPTCHA image

* Υποχρεωτικά πεδία προς συμπλήρωση