Έναρξη αιτήσεων για τον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο

Έναρξη αιτήσεων για τον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο

Νέος Αναπτυξιακός ΝόμοςΤη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013 έγινε η έναρξη αιτήσεων για τον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο. Οι επενδυτές μπορούν να υποβάλλουν τα  Γενικά Επενδυτικά Σχέδια για την ένταξή τους στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο 4146/2013 (ΦΕΚ 90 Α’, 18-04-2013) για τον δεύτερο κύκλο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2013.

Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα ξεκινήσει μετά την 1η Νοεμβρίου 2013.

 

 

Τα βασικά χαρακτηριστικά για τον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο  είναι τα ακόλουθα:
O επενδυτής έχει την δυνατότητα να επιλέξει το κινήτρο ενίσχυσης αλλά και τη διαμόρφωση του μίγματος κινήτρων
Εώς το 100% μπορεί να φτάσει η προκαταβολή της επιχορήγησης.
Μέσα στην επόμενη τετραετία η επιχείρηση μπορεί να λάβει ενίσχυση έως 15 εκατομμύρια ευρώ (σε συγκεκριμένη Περιφέρεια).
Δεν απαιτούνται κατά την υποβολή του αιτήματος υπαγωγής εγκρίσεις από τον ΕΟΤ, έγκριση καταλληλότητας, ΑΕΠΟ, Οικοδομική άδεια, ούτε Επιστολή Έγκρισης δανείου.
Ενισχύονται περισσότερες νέες δραστηριότητες όπως:

  • Τουριστικές επιχειρήσεις, σχετικά με την ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισµό ολοκληρωµένης µορφής ξενοδοχειακών µονάδων τουλάχιστον 3*
  • Τουριστικές επιχειρήσεις για την μετατροπή παραδοσιακών ή διατηρητέων κτισµάτων σε ξενοδοχειακές µονάδες τουλάχιστον 2*
  • Τουριστικές επιχειρήσεις για την ανάπτυξη ειδικών µορφών τουρισµού (συνεδριακά κέντρα, κέντρα θαλασσοθεραπείας, γήπεδα γκολφ, χιονοδροµικά κέντρα, θεµατικά πάρκα, μαρίνες-καταφύγια τουριστικών σκαφών)
  • Μεταποιητικές επιχειρήσεις όπως βιοτεχνίες, βιομηχανίες, μονάδες ανακύκλωσης κ.α.
  • Μονάδες Logistics.
  • Επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (εκτός φωτοβολταϊκών και ηλιοθερμικών πάρκων).
  • Θερμοκήπια.
  • Ενισχύονται έως 31-12-2013 τα Αιολικά Πάρκα με το κίνητρο της επιχορήγησης. Μετά την 1-1-2014 όσοι επενδύουν στα Αιολικά Πάρκα θα μπορούν να αιτηθούν μόνο για φοροαπαλλαγή

Επισημαίνεται ότι, με τις αλλαγές που προωθήθηκαν στον Αναπτυξιακό Νόμο, δίνεται πλέον η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων υπαγωγής καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Σχετικά με τα αιτήματα που έχουν ήδη υποβληθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο, τα στοιχεία αναμένονται να δωθούν στην δημοσιότητα ως εξής:
1ος κύκλος 2012: ενημέρωση στις 1/7/2013
2ος κύκλος 2012: ενημέρωση στις 30/7/2013
Ενημέρωση για το σύνολο των Ειδικών Καθεστώτων θα δωθεί στις 30/9/2013

 Η VK Premium Σύμβουλοι Επιχειρήσεων είναι πάντα στη διάθεσή σας για να σας ενημερώσει για το σύνολο των αλλαγών του Επενδυτικού Νόμου καθώς και πως μπορείτε να εντάξετε τα επενδυτικά σας σχέδια.