ΕΣΠΑ 2024: Οδηγός επιδότησης επιχειρήσεων με απλά λόγια – Τι να προσέξετε για την επιτυχή υποβολή και λήψη επιδοτήσεων

Τα σημαντικότερα Tips για την επιτυχή υποβολή και λήψη επιδοτήσεων ΕΣΠΑ - Αναλυτικός Οδηγός για προγράμματα ΕΣΠΑ

Οδηγός επιδότησης ΕΣΠΑ 2024 – Περιεχόμενα

 Εισαγωγή

 Ορολογίες ΕΣΠΑ

 Χρονοδιάγραμμα

Διαδικασία Υποβολής Αίτησης

 Υλοποίηση Επενδυτικού Σχεδίου

 Ο Ρόλος του Συμβούλου

 Συχνές Ερωτήσεις

 Σχετικά με εμάς

 


Η τελευταία ενημέρωση του οδηγού ΕΣΠΑ 2024, έγινε με βάσει τα ενεργά και αναμενόμενα επιδοτούμενα προγράμματα ΕΣΠΑ για επιχειρήσεις.   

EΙΣΑΓΩΓΗ: ΕΣΠΑ 2024 Οδηγός επιδότησης επιχειρήσεων με απλά λόγια

Τι είναι το ΕΣΠΑ;

Όλοι έχουμε ακούσει τη λέξη ΕΣΠΑ, αλλά τι είναι τελικά; Το ΕΣΠΑ σχηματίζεται από τα αρχικά των λέξεων· είναι δηλαδή το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο που καθορίζει τον τρόπο που θα διατεθούν τα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανάπτυξη της Ελλάδας.

Τα επιδοτούμενα προγράμματα ΕΣΠΑ

Στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον τα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 αποτελούν έναν από τους ελάχιστους τρόπους – αν όχι το μοναδικό τρόπο – για μία επιχείρηση να αποκτήσει πρόσβαση σε χρηματοδότηση που θα στηρίξει τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξή της. Σε συνδυασμό με κάποια ακόμα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως ο Αναπτυξιακός Νόμος, τα επιδοτούμενα προγράμματα ΕΣΠΑ όπως το πρόγραμμα “Ερευνώ – Καινοτομώ“, η Πράσινη Μετάβαση ΜμΕο Ψηφιακός Μετασχηματισμός και τα επιδοτούμενα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης όπως το πρόγραμμα “Εξοικονομώ Επιχειρώ” αποτελούν αυτή τη στιγμή την κινητήριο δύναμη των ελληνικών επιχειρήσεων και τον καλύτερο τρόπο ανάπτυξής τους.

Ενεργά και αναμενόμενα επιδοτούμενα προγράμματα ΕΣΠΑ εντός του 2024 

Νέα επιδοτούμενα προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού άνω των €950 εκατ. έχουν ήδη ξεκινήσει για την ενίσχυση νέων επιχειρήσεων, για έρευνα και καινοτομία, για την στήριξη της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων και του κλάδου αποθήκευσης ενέργειας.

Βάσει του προγραμματισμού προσκλήσεων προς επιχειρήσεις και φορείς από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ “Ανταγωνιστικότητα”, οι δράσεις αυτές θα ξεκινήσουν εντός του Α’ και Β΄ τριμήνου του 2024.

Ποιες είναι οι δράσεις ΕΣΠΑ (A’ και B΄ τρίμηνο του 2024)

 • Ερευνώ – Καινοτομώ (έναρξη υποβολής αιτήσεων: 6 Ιουνίου 2024)

Δυνητικοί δικαιούχοι είναι επιχειρήσεις και ερευνητικοί φορείς για πειραματική έρευνα & ανάπτυξη (R&D).

 • Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Τουριστικών Επιχειρήσεων (έληξε η υποβολή αιτήσεων)

Δυνητικοί δικαιούχοι είναι επενδυτές οι οποίοι επιδιώκουν επιδότηση για την ίδρυση νέας τουριστικής επιχείρησης.  

 • Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (έληξε η υποβολή αιτήσεων)

Δυνητικοί δικαιούχοι είναι επενδυτές οι οποίοι επιδιώκουν επιδότηση για την ίδρυση νέας μικρομεσαίας επιχείρησης

 • Στήριξη της Παραγωγής Οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα (αναμένεται)

Δυνητικοί δικαιούχοι είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις Παραγωγής Οπτικοακουστικών έργων.

 • Ανάπτυξη Καινοτομιών στον Τομέα Μπαταριών Λιθίου για τον Κλάδο Αποθήκευσης Ενέργειας (έληξε η υποβολή αιτήσεων)

Δυνητικοί δικαιούχοι είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου αποθήκευσης ενέργειας.

Επίσης σε εξέλιξη βρίσκεται η υποβολή αιτήσεων για δαπάνες ενεργειακής αναβάθμισης επιχειρήσεων τουρισμού, εμπορίου και υπηρεσιών μέσω της επιδότησης Εξοικονομώ Επιχειρώ

Οφέλη χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ 2018 – 2024

Τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει μία επιχείρηση λαμβάνοντας μία έγκριση επιχορήγησης από το ΕΣΠΑ 2024 είναι πολλά. Το να επιδοτηθεί μία επιχείρηση από ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ σημαίνει ότι έχει τη δυνατότητα να ανανεώσει τον εξοπλισμό της, την τεχνογνωσία της, να αυξήσει το προσωπικό της, να συμμετάσχει σε εμπορικές εκθέσεις, να επενδύσει σε προβολή και προώθηση των προϊόντων της, να προσλάβει νέο προσωπικό και όλα αυτά παίρνοντας ουσιαστικά ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων που ξόδεψε πίσω.

Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, οι φορείς που διαχειρίζονται τα προγράμματα αυτά, θέλουν να δίνουν επιδοτήσεις και προσπαθούν οι επιχειρήσεις να παίρνουν λεφτά, γιατί στόχος τους είναι η απορρόφηση των διαθέσιμων χρημάτων. Για ποιο λόγο, λοιπόν, μία επιχείρηση να μην κάνει αίτηση για ενίσχυση μέσω ΕΣΠΑ, ειδικά όταν οι ανταγωνιστές της μπορούν να επιδοτηθούν από το ΕΣΠΑ, να βγουν στην αγορά, με νέα προϊόντα, νέες τεχνολογίες, καλύτερη ποιότητα, μεγαλύτερη προβολή και βελτιωμένες χρηματοροές; Για τον λόγο αυτό ο Οδηγός επιδότησης επιχειρήσεων με απλά λόγια για το ΕΣΠΑ 2024 σας βοηθάει να αξιοποιήσετε στο μέγιστο την επιδότηση για τη βιώσιμη ανάπτυξη της επιχείρησήσς σας. 

Δείτε τα 5 κυριότερα οφέλη χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ


Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να σας ενημερώσουμε άμεσα & δωρεάν, αν η επιχείρησή σας δικαιούται επιδότηση από τα ενεργά επιδοτούμενα προγράμματα ΕΣΠΑ. 

CAPTCHA image

* Υποχρεωτικά πεδία προς συμπλήρωση

Back to top


ΟΡΟΛΟΓΙΕΣ ΕΣΠΑ

Ο οδηγός ενός προγράμματος ΕΣΠΑ, εκτός από πολλές σελίδες έχει συνήθως και πολλές ορολογίες, με τις οποίες δεν είναι εξοικειωμένος ο περισσότερος κόσμος παρ’ ότι τελικά αφορούν απλές έννοιες. Οι πιο βασικές ορολογίες είναι οι εξής:

Προϋπολογισμός έργου

Το συνολικό κόστος που έχει όλη η επένδυση που θέλει να κάνει μία επιχείρηση και για την οποία ζητάει να επιδοτηθεί. Δηλαδή πόσο κοστίζουν όλες οι δαπάνες για προϊόντα και υπηρεσίες που θέλει να αγοράσει. Για τις επιχειρήσεις που αποδίδουν ΦΠΑ, το κόστος αυτό αφορά στις καθαρές τιμές. Για παράδειγμα στο ενεργό πρόγραμμα επιδότησης “Έξυπνη Μεταποίηση ΜμΕ” ο προϋπολογισμός είναι από €200.000 έως €1.200.000. 

Δικαιούχοι

Περιγραφή των χαρακτηριστικών και προϋποθέσεων που πρέπει να πληρούν τα πρόσωπα ή οι εταιρείες για να έχουν δικαίωμα να κάνουν αίτηση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Επιλέξιμες δαπάνες

Οι δαπάνες που μπορούν να επιδοτηθούν στο εκάστοτε πρόγραμμα. Κάθε πρόγραμμα έχει τις δικές του κατηγορίες δαπανών που επιδοτεί. Για παράδειγμα, σε κάποια προγράμματα επιδοτείται ο μισθός του προσωπικού, σε άλλα, η αγορά εξοπλισμού, σε άλλα η κατασκευή κτιρίου και φυσικά ο συνδυασμός κάποιων από τα παραπάνω.

Ημερομηνία επιλεξιμότητας δαπανών

Η ημερομηνία από την οποία και μετά αν πραγματοποιηθεί μία δαπάνη,  μπορεί να επιδοτηθεί από το πρόγραμμα. Αυτή η ημερομηνία μπορεί να είναι η ημερομηνία προκήρυξης του προγράμματος, ή η ημερομηνία που υποβάλλεται η ηλεκτρονική αίτηση, είτε η ημερομηνία έγκρισης.

Ιδιωτική συμμέτοχη

Τα χρήματα που θα χρειαστεί ο δικαιούχος (η επιχείρηση που κάνει την αίτηση) να δώσει για να κάνει την επένδυση, εκτός της επιδότησης (δηλαδή αν ο  δικαιούχος επιδοτηθεί για το 40% του προϋπολογισμού, το υπόλοιπο 60% είναι η ιδιωτική συμμετοχή).

Περίοδος υποβολών επιδοτούμενου προγράμματος ΕΣΠΑ

Η χρονική περίοδος κατά την οποία έχει δικαίωμα κάποιος να κάνει την ηλεκτρονική αίτηση για επιδότηση ΕΣΠΑ.

Διάρκεια υλοποίησης

Η χρονική περίοδος κατά την οποία ο δικαιούχος θα πραγματοποιήσει όλα αυτά που έχει περιγράψει στην αίτηση, από τη στιγμή της έγκρισής του.

Μακροχρόνιες υποχρεώσεις

Οι προδιαγραφές και το χρονικό διάστημα που πρέπει να συνεχίσει να πληροί η επιχείρηση μετά την ολοκλήρωση τις επένδυσης.

Back to top


ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

Προδημοσίευση

Η προδημοσίευση είναι μία επίσημη ανακοίνωση από το αρμόδιο υπουργείο, μικρής έκτασης (συνήθως έως 2 – 6 σελίδες) που περιγράφει τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος. Η προδημοσίευση ουσιαστικά προετοιμάζει τους ενδιαφερόμενους για το πρόγραμμα που θα προκηρυχθεί αλλά συχνά υπάρχουν αλλαγές από την προδημοσίευση μέχρι την προκήρυξη. Για παράδειγμα δείτε την προδημοσίευση του “Ερευνώ – Καινοτομώ”.

Προκήρυξη

Η ανάρτηση του ΦΕΚ που περιλαμβάνει τον οδηγό του προγράμματος και περιγράφει όλες τις προδιαγραφές και διαδικασίες από την αίτηση έως και την τελευταία αποπληρωμή της επιδότησης. Είναι συνήθως έγγραφο με αρκετές σελίδες (περίπου 300) και περίπλοκη ορολογία. Οι προκυρήξεις των επιδοτούμενων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 αναρτούνται στον ιστότοπο της “Ανταγωνιστικότητας“.

Περίοδος υποβολών

Το χρονικό διάστημα κατά το οποίο έχει δικαίωμα ο ενδιαφερόμενος να κάνει την ηλεκτρονική αίτηση. Η περίοδος υποβολών ορίζεται στην προκήρυξη του προγράμματος.

Αξιολόγηση

Μετά τη λήξη της περιόδου υποβολών, ξεκινάει η αξιολόγηση των προτάσεων δηλαδή η βαθμολόγησή τους βάσει των κριτηρίων που αναφέρονται στην προκήρυξη. Η αξιολόγηση γίνεται μέσω διαδικτύου, αυτοματοποιημένα ή από ανεξάρτητους πιστοποιημένους ελεγκτές που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο αξιολογητών μετά από εξετάσεις. Οι αξιολογητές κατά την αξιολόγηση δεν έχουν πρόσβαση στα στοιχεία του αιτούντος, ώστε να διασφαλίζεται η αμεροληψία.

Στα περισσότερα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014 – 2021 η αξιολόγηση των αιτήσεων γινόταν με βάση τη συγκριτική αξιολόγηση μεταξύ των υποβληθέντων προτάσεων, η οποία ήταν μια χρονοβόρα διαδικασία.

Στα επιδοτούμενα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ 2021 -2027, οι προσκλήσεις θα είναι συνεχώς ανοικτές μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού. Πλέον οι ενδιαφερόμενοι για να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις τους, δεν θα αναμένουν την συγκριτική αξιολόγηση των σχεδίων τους.

Τα επενδυτικά σχέδια, εφόσον πληρούν τα (αυτοματοποιημένα τύπου on-off) κριτήρια ένταξης στην πρόσκληση, θα προχωρούν με τη διαδικασία του FIFO – δηλαδή με σειρά προτεραιότητας, First-In First-Out. Εφόσον ωστόσο αποτυγχάνουν σε συγκεκριμένα ορόσημα υλοποίησης, θα απορρίπτονται αυτόματα οι αιτήσεις και θα ακολουθεί η αξιολόγηση της επόμενης αίτησης. Με το νέο τρόπο ένταξης των εγκεκριμένων αιτήσεων, θα επιταχύνεται η υλοποίηση των προγραμμάτων.

Έγκριση αίτησης

Μετά την περίοδο αξιολόγησης, διαμορφώνεται η βαθμολογική βάση. Όσες αιτήσεις έχουν λάβει μεγαλύτερη βαθμολογία εγκρίνονται και περιλαμβάνονται στον κατάλογο επιτυχόντων που αναρτάται. Συνήθως η έγκριση είναι προσωρινή και οριστικοποιείται μετά την προσκόμιση των αντίστοιχων εντύπων δικαιολογητικών που προσκομίζονται στον αρμόδιο φορέα για να διαπιστωθεί ότι ταυτίζονται με όσα υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά.

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με το νέο σχεδιασμό του ΕΣΠΑ 2021 – 2027, δεν θα υπάρχουν προσκλήσεις με καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής επενδυτικών σχεδίων αλλά οι νέες προσκλήσεις θα είναι ανοικτές, δηλαδή χωρίς καταληκτική ημερομηνία υποβολής των σχεδίων και η ένταξή των επενδυτικών σχεδίων στα διάφορα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ θα γίνεται με τήρηση της σειρά προτεραιότητας (FIFO).

Περίοδος υλοποίησης έργου

Η χρονική περίοδος μέσα στην οποία μπορούν να υλοποιηθούν οι επιλέξιμες δαπάνες. Συνήθως ξεκινά από την ημερομηνία προκήρυξης (εάν θέλει ο ενδιαφερόμενος) και ολοκληρώνεται σε συγκεκριμένο χρόνο από τη στιγμή της οριστικής ένταξης (συνήθως 24 ως 36 μήνες).

Τροποποίηση φυσικού και οικονομικού αντικείμενου (ΦΟΑ)

Είναι ένα αίτημα που μπορεί εάν επιθυμεί να κάνει ο επενδυτής κατά τη διάρκεια υλοποίησης ώστε να προσαρμόσει την αίτησή του -ουσιαστικά τις δαπάνες που είχε περιγράψει ότι θα κάνει- στο επενδυτικό έργο που υλοποίησε τελικά και τις αλλαγές που έκανε στις δαπάνες του (σε τιμή, είδος, προμηθευτή κλπ).

Ενδιάμεσος έλεγχος – 1η εκταμίευση

Εφόσον έχει υλοποιηθεί τουλάχιστον το 25% του συνολικού έργου, ο επενδυτής έχει δικαίωμα να αιτηθεί ενδιάμεσο έλεγχο (μόνο σε έγγραφα) στις δαπάνες που έχει ήδη πραγματοποιήσει για να λάβει την επιδότηση που αντιστοιχεί στις δαπάνες αυτές.

Ολοκλήρωση του επενδυτικού έργου

Ως ολοκλήρωση του επενδυτικού έργου νοείται η έκδοση του τελευταίου παραστατικού –πχ τιμολόγιο, ηλεκτρονική πληρωμή κλπ- που αφορά την τελευταία χρονικά δαπάνη που απαιτείται να γίνει για να ολοκληρωθεί η επένδυση και να είναι λειτουργική.

Τελικός έλεγχος – τελική εκταμίευση

Αφού ολοκληρωθεί η επένδυση, ο επενδυτής κάνει το αίτημα τελικού ελέγχου όπου προσκομίζονται τα αντίστοιχα παραστατικά δαπανών. Τα δικαιολογητικά αυτά εξετάζονται ως προς τη συμμόρφωσή τους με τις προδιαγραφές του προγράμματος και διασταυρώνονται σε επιτόπιο έλεγχο με το φυσικό αντικείμενο που αφορούν. Μετά τον τελικό έλεγχο (διοικητικό και επιτόπιο) γίνεται η τελική εκταμίευση της επιδότησης.

Back to top


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΣΠΑ

Βήμα 1 – Έκδοση Κωδικών Πρόσβασης στο ΠΣΚΕ

Για να ξεκινήσει η ηλεκτρονική αίτηση στο ΠΣΚΕ (Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων), θα πρέπει ο επενδυτής να μπει στην ιστοσελίδα ependyseis.gr, να επιλέξει την εγγραφή νέου χρήστη, να επιλέξει το πρόγραμμα που τον ενδιαφέρει και  να καταχωρήσει τα στοιχεία. Στη συνέχεια θα λάβει email με τα στοιχεία που έχει καταχωρήσει και τους κωδικούς πρόσβασης.

Βήμα 2 – Είσοδος στο Σύστημα

Στη συνέχεια ο ενδιαφερόμενος με τους κωδικούς που του έχουν αποσταλεί, εισέρχεται στο ΠΣΚΕ και επιλέγει να κάνει ΝΕΑ ΥΠΟΒΟΛΗ. Σε αυτό το σημείο η αίτησή του λαμβάνει τον μοναδικό αριθμό της.

Βήμα 3 – Καταχώρηση Στοιχείων Επιχείρησης

Στις πρώτες καρτέλες της αίτησης, ο επενδυτής συμπληρώνει τα βασικά στοιχεία της επιχείρησης (υφιστάμενης ή υπό ίδρυση) όπως ΑΦΜ, διεύθυνση κλπ, και τα στοιχεία των μετόχων.

Βήμα 4 – Καταχώρηση Οικονομικών Στοιχείων Επιχείρησης

Στις επόμενες καρτέλες της αίτησης, ο επενδυτής συμπληρώνει τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης (τζίρους, προσωπικό κλπ) και τη δραστηριότητά της περιγραφικά αλλά και μέσω των Κ.Α.Δ. (Κωδικοί Δραστηριότητας που δηλώνονται στη Δ.Ο.Υ. κατά την έναρξη μιας επιχείρησης).

Βήμα 5 – Περιγραφή Επενδυτικού Σχεδίου

Από τα πιο βασικά σημεία είναι η περιγραφή του επενδυτικού σχεδίου που ουσιαστικά αναφέρει το γιατί είναι σημαντική αυτή η επένδυση για την επιχείρηση, τι περιλαμβάνει και πώς θα τη βοηθήσει. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στο σημείο αυτό γιατί συνήθως στα πεδία που περιγράφεται το επενδυτικό σχέδιο απαγορεύεται οποιαδήποτε αναφορά στα στοιχεία της επιχείρησης (επωνυμία, Α.Φ.Μ. κλπ) για λόγους διασφάλισης της αντικειμενικότητας του αξιολογητή!

Βήμα 6 – Καταχώρηση Δαπανών

Απαραίτητο για την αίτηση είναι η σωστή καταχώρηση των δαπανών, στην κατάλληλη κατηγορία που ανήκουν και σύμφωνα με προσφορές που έχει πάρει ο επενδυτής από προμηθευτές.

Βήμα 7 – “Ανέβασμα” Απαιτούμενων Δικαιολγητικών

Στα περισσότερα προγράμματα υπάρχει απαίτηση για ανέβασμα ηλεκτρονικών αρχείων σε μη επεξεργάσιμη μορφή των απαιτούμενων δικαιολογητικών (καταστατικά, ισολογισμοί κλπ).

Βήμα 8 – Ολοκλήρωση και Υποβολή Αίτησης

Για να ολοκληρωθεί η αίτηση, είναι απαραίτητο να γίνει έλεγχος ορθότητας πατώντας το αντίστοιχο κουμπί και εάν δεν εμφανιστούν σφάλματα, γίνεται η οριστική υποβολή.

Back to top


 ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΟΥ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΑΠΌ ΤΟ ΕΣΠΑ

Υλοποίηση του έργου εννοούμε την «πραγματοποίηση» και εξόφληση των δαπανών που έχουν συμπεριληφθεί στο επενδυτικό έργο και θα επιδοτηθούν. Ως πραγματοποίηση των δαπανών περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες (συμβάσεις, προκαταβολές, τιμολόγια, αποδείξεις είσπραξης κλπ) που απαιτούνται για την πιστοποίηση των δαπανών σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κάθε προγράμματος.

Η υλοποίηση του έργου ξεκινάει από τη στιγμή που βγαίνει η απόφαση ένταξης. Εναλλακτικά, η υλοποίηση μπορεί να ξεκινήσει (εάν το επιθυμεί ο επενδυτής και με το ρίσκο της έγκρισης ή όχι) την ημερομηνία που ορίζεται ως ημερομηνία από την οποία είναι επιλέξιμες οι δαπάνες σύμφωνα με την προκήρυξη. Κατά τη διάρκεια της υλοποίησης συνήθως περιλαμβάνονται τα εξής στάδια:

Αίτημα Τροποποίησης

Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου, επιτρέπονται έως 2 (δύο) τροποποιήσεις του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου (ΦΟΑ) του επενδυτικού σχεδίου  εφόσον οι αλλαγές αυτές συμμορφώνονται με τις προϋποθέσεις του προγράμματος.

Αίτημα Επαλήθευσης – Πιστοποίησης (Ενδιάμεσου Ελέγχου)

Αιτήματα Ενδιάμεσης Επαλήθευσης – Πιστοποίησης δαπανών επιτρέπονται επίσης μέχρι δύο (2) και για να γίνουν θα πρέπει  να έχει πραγματοποιηθεί κατ’ ελάχιστον το 25% και κατά μέγιστο το 80% του συνολικού εγκεκριμένου έργου.

Επαλήθευση Έργων

Αφού υποβληθούν τα αιτήματα τροποποίησης (εάν χρειάζεται) και επαλήθευσης από τον επενδυτή (δηλαδή τον εξειδικευμένο σύμβουλο), γίνεται η επαλήθευση των αιτημάτων από το αρμόδιο όργανο ελέγχου. Η επαλήθευση (διοικητική ή/ και επιτόπια) αφορά στην επιβεβαίωση

α) της υλοποίησης των δαπανών (ότι δηλαδή όντως έγιναν οι δαπάνες που θα επιδοτηθούν) εκτός των περιπτώσεων προκαταβολών σε Προμηθευτές,

β) της επιλεξιμότητας των πραγματοποιηθεισών δαπανών για την υλοποίηση της επένδυσης

γ) του εύλογου του κόστους των δαπανών αυτών

δ) τη καταβολής της ιδιωτικής συμμετοχής του δικαιούχου της ενίσχυσης

ε) της εγκυρότητας των πρωτότυπων παραστατικών έκδοσης και εξόφλησης των δαπανών, των πρωτότυπων λοιπών δικαιολογητικών

Με την ολοκλήρωση του ελέγχου και τη σύνταξη της έκθεσης πιστοποίησης ο δικαιούχος ενημερώνεται γραπτώς για τα αποτελέσματα της πιστοποίησης αποκτά δικαίωμα λήψης δημόσιας επιχορήγησης που αντιστοιχεί στις δαπάνες που έχουν πιστοποιηθεί.

Όταν οι υλοποιηθείσες ολοκληρωθούν, τότε γίνεται το αίτημα ΤΕΛΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ, κατά το οποίο επαληθεύονται οι δαπάνες με τον ίδιο (διοικητικό) τρόπο με το αίτημα ενδιάμεσου ελέγχου αλλά και με επιτόπιο έλεγχο (πρέπει να διαπιστωθεί ιδίοις όμμασι ότι όντως έκανε ο επενδυτής αυτά για τα οποία έχει καταθέσει τιμολόγια!) 

Τρόποι Καταβολής Ενίσχυσης

Η δημόσια χρηματοδότηση που αναλογεί στους δικαιούχους καταβάλλεται από τον Ενδιάμεσο Φορέα και συγκεκριμένα τον ΕΦΕΠΑΕ. Η δημόσια χρηματοδότηση καταβάλλεται απευθείας σε λογαριασμό του επενδυτή.

Α) Προκαταβολή (Δυνητική)

Μετά την υπογραφή της απόφασης ένταξης, είναι δυνατή η χορήγηση προκαταβολής, μέχρι το 40% της δημόσιας χρηματοδότησης, εφόσον ο επενδυτής προσκομίσει ισόποση εγγυητική επιστολή προκαταβολής από αναγνωρισμένο σχετικά ίδρυμα. Η εγγυητική επιστολή προκαταβολής εκδίδεται υπέρ του ΕΦ με διάρκεια ισχύος αορίστου χρόνου ή/και ορισμένου χρόνου με λήξη μετά την καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης της επένδυσης.

Β) Ενδιάμεση Καταβολή

Καταβάλλονται έπειτα από υποβολή σχετικού Αιτήματος Επαλήθευσης – Πιστοποίησης από τον επενδυτή. Συσωρευτικά οι ενδιάμεσες καταβολές στον εκάστοτε δικαιούχο δεν μπορούν να υπερβούν το 80% της συνολικής επιδότησης.

Γ) Αποπληρωμή

Καταβάλλεται μετά την επιτόπια επαλήθευση της ολοκλήρωσης του έργου και την οριστική παραλαβή του και την Βεβαίωση Ολοκλήρωσης της Πράξης. Στην περίπτωση που η δαπάνη για το σύνολο του έργου είναι τελικά μικρότερη της εγκριθείσας, η δημόσια χρηματοδότηση θα υπολογισθεί επί του κόστους του έργου που πραγματοποιήθηκε και πιστοποιήθηκε.

Back to top

 


 Ο ρόλος του συμβούλου επιδοτούμενων προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2024

Παρόλο που στον Οδηγό επιδότησης ΕΣΠΑ 2024 παρουσιάζουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, η διαδικασία υποβολής, παρακολούθησης και διαχείρισης του επενδυτικού φακέλου στο πλαίσιο ενός επιδοτούμενου προγράμματος ΕΣΠΑ αποτελεί μια περίπλοκη υπόθεση, την οποία ο εν δυνάμει επενδυτής είναι εξαιρετικά δύσκολο να υλοποιήσει από  μόνος του.

Στο πρώτο και κρισιμότερο στάδιο της διαδικασίας, ο σύμβουλος ΕΣΠΑ είναι αυτός που θα αξιολογήσει αν δικαιούται ο επενδυτής να κάνει αίτηση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, έχοντας διαβάσει και κατανοήσει τις πολλές εκατοντάδες σελίδες του Οδηγού που έχει δημοσιευτεί, τις τροποποιήσεις αυτού, καθώς και τις δεκάδες συχνές ερωταπαντήσεις που έχουν αναρτηθεί.

Ο ιδανικός σύμβουλος επιχειρήσεων διαθέτει την εμπειρία να πραγματοποιήσει τη βασική προαξιολόγηση για κάθε επενδυτικό σχέδιο συνεκτιμώντας τα βαθμολογικά κριτήρια του οδηγού, δεδομένου πως ήδη ασχολείται καθημερινά με το εν λόγω αντικείμενο και ήδη έχει υλοποιήσει εκατοντάδες διαφορετικά επιχειρηματικά σχέδια.

Αφότου λοιπόν ο σύμβουλος ενημερώσει τον επενδύτη με αξιοπιστία για την βαθμολογία που εκτιμάται ότι μπορεί να επιτύχει, στη συνέχεια θα εξετάσει από κοινού με τον επενδυτή τις κινήσεις που μπορούν να γίνουν ώστε η βαθμολογία να μεγιστοποιηθεί και να αυξηθούν σημαντικά οι πιθανότητες έγκρισης. Αυτό επιτυγχάνεται όταν ο σύμβουλος επιδοτούμενων προγραμμάτων ΕΣΠΑ είναι ταυτόχρονα και αξιολογητής σε άλλα έργα και διαθέτει έτη εμπειρίας και επιτυχιών, που τον βοηθούν να κατευθύνει με συνέπεια τον επενδυτή.

Στη συνέχεια της διαδικασίας, ο ρόλος του συμβούλου είναι να καθοδηγήσει τον επενδυτή ώστε να αξιολογήσει τις πραγματικές και τρέχουσες ανάγκες της επιχείρησής του, κατά τη δεδομένη χρονική στιγμή, και να εξετάσει ποιες από αυτές αποτελούν και επιλέξιμες δαπάνες για το επιδοτούμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Σε κάθε περίπτωση, ο σύμβουλος, έχοντας κατανοήσει τον Οδηγό του προγράμματος είναι ο μόνος που μπορεί με σιγουριά να ενημερώσει τον επενδυτή για τα όρια των δαπανών, τις σχετικές ποσοστώσεις και τις προδιαγραφές που έχουν οριστεί.

Μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω βημάτων, έρχεται η ώρα της υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης στο πληροφοριακό σύστημα, η οποία θα εξεταστεί προκειμένου να εγκριθεί ή να απορριφθεί από τους αξιολογητές.  Σε αυτό το σημείο της διαδικασίας όσοι αντιλαμβάνονται τις απαιτήσεις του πληροφοριακού συστήματος και δεν έχουν την εμπειρία ενός συμβούλου, διακόπτουν την ηλεκτρονική αίτηση και αναζητούν συμβουλευτικές υπηρεσίες. Σε αυτό το σημείο ο σύμβουλος ΕΣΠΑ γνωρίζει με κάθε λεπτομέρεια τα σημεία της αίτησης που χρήσουν ιδιαίτερης προσοχής και μπορεί να αποφύγει τις «παγίδες» στις οποίες πολύ συχνά πέφτει ένας επενδυτής που αποφασίζει να υποβάλει μία αίτηση μόνος του και οι οποίες συχνά τον οδηγούν σε απευθείας απόρριψη.

Όσον αφορά στην τεκμηρίωση του επενδυτικού σχεδίου, η οποία ζητείται σε όλα τα επιδοτούμενα προγράμματα, ο σύμβουλος προγραμμάτων ΕΣΠΑ είναι αυτός που θα τεκμηριώσει με απλό, κατανοητό και πειστικό τρόπο το επενδυτικό σχέδιο που επιθυμεί να υλοποιήσει ο επενδυτής διότι, κυρίως, το έχει κάνει πολλές φορές στην επαγγελματική του ζωή και ξέρει να στοχεύει εκεί που πρέπει και να μεταδίδει στον αξιολογητή την πληροφορία που ψάχνει.

Αφότου ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής του επενδυτικού σχεδίου, και πάλι στο θέμα της υλοποίησης, ο σύμβουλος επιδοτήσεων ΕΣΠΑ 2018 – 2020 θα βοηθήσει σε σημαντικό βαθμό να πραγματοποιηθούν σωστά οι πληρωμές, εγκαίρως οι εκταμιεύσεις, να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι και να ξεπεραστούν -όσο το δυνατόν ταχύτερα- οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

Επιλογή κατάλληλου συμβούλου προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2024

Η επιλογή του κατάλληλου συμβούλου είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς μπορεί να σημάνει τη διαφορά μεταξύ ενός επιτυχημένου και ενός αποτυχημένου επενδυτικού σχεδίου, τόσο στη φάση της υποβολής πρότασης όσο και στη φάση της υλοποίησης. Έτσι, στην αναζήτησή σας θα πρέπει να προσέξετε ώστε ο σύμβουλος που θα επιλέξετε να:

 • Έχει αποδεδειγμένη εμπειρία και υψηλό ποσοστό επιτυχίας στις υποβολές αιτήσεων. Ζητήστε να σας ενημερώσουν για τα χρόνια λειτουργίας τους, τον αριθμό των φακέλων που έχουν υποβάλλει στο παρελθόν, το ποσοστό επιτυχίας, καθώς και για έργα αντίστοιχου μεγέθους ή/και αντικειμένου που έχουν αναλάβει.
 • Έχει ισχυρή παρουσία και μέλλον στο χώρο. Η διάρκεια υποβολής και υλοποίησης του επενδυτικού του σχεδίου μπορεί να διαρκέσει από 2 έως και 4 χρόνια και ο σύμβουλος θα πρέπει να είναι δίπλα σας καθ’ όλο αυτό το διάστημα. Καλό είναι να επισκεφθείτε τα γραφεία τους, να γνωρίσετε την ομάδα που θα ασχοληθεί με το έργο σας, να συζητήσετε για την ιστορία και τους στόχους της εταιρίας τους.
 • Απαντάει στα ερωτήματα του επενδυτή με σαφήνεια και ξεκάθαρη αναφορά σε σημεία του οδηγού του προγράμματος, των τροποποιήσεων, των ερωταπαντήσεων ή ακόμα και με ερώτηση που έχει απευθύνει ο ίδιος στο helpdesk του προγράμματος και όχι με γενικόλογες ή αόριστες υποσχέσεις.
 • Είναι διαθέσιμος και να έχει άμεση και συχνή επικοινωνία με τον πελάτη του. Ακόμα και στην περίπτωση μιας μεγάλης και σοβαρής εταιρίας συμβούλων, είναι σημαντικό να υπάρχει ανάθεση του έργου σας σε συγκεκριμένο εξειδικευμένο και έμπειρο σύμβουλο ο οποίος θα παρακολουθεί και θα σας ενημερώνει έγκαιρα για τυχόν δικαιολογητικά, τροποποιήσεις κλπ. που θα χρειαστούν.
 • Κοστολογεί ορθολογικάτις υπηρεσίες που προσφέρει στον πελάτη του στηρίζοντας το ύψος της προσφοράς του στο επίπεδο περιπλοκότητας του προγράμματος και του επενδυτικού σχεδίου σας. Γενικά, η σχέση συμβούλου-επενδυτή πρέπει να είναι συμβιωτική, δηλαδή να βασίζεται στο αμοιβαίο ενδιαφέρον για επιτυχία του επενδυτικού προγράμματος. Αυτή η σχέση θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται και στις αμοιβές του συμβούλου οι οποίες θα περιλαμβάνουν:

1.Επαρκή αμοιβή για την σωστή σύνταξη και κατάθεση φακέλου,

2.Επιπλέον αμοιβή σε περίπτωση έγκρισης του φακέλου σας και

3.Επαρκείς αμοιβές για την φάση της υλοποίησης.

Για παράδειγμα, πολύ χαμηλή αμοιβή υποβολής μπορεί να σημαίνει ότι δεν θα ασχοληθεί με τον φάκελό σας με τη δέουσα προσοχή.

Εφόσον η προσφορά συνεργασίας που θα λάβετε πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις θα μπορείτε να υπολογίζετε σε μια καλή συνεργασία καθ’ όλη τη διάρκεια του επενδυτικού σας σχεδίου.

Back to top


ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – Οδηγός επιδότησης ΕΣΠΑ 2024

Πώς γίνεται η καταβολή της χρηματοδότησης;

Ο συνήθης τρόπος καταβολής της επιδότησης είναι ο εξής:

 • Ο επενδυτής υλοποιεί και εξοφλεί με δικά του κεφάλαια τις δαπάνες και στη συνέχεια καταθέτει τα απαιτούμενα παραστατικά στον αρμόδιο φορέα, οι δαπάνες πιστοποιούνται μετά από έλεγχο –διοικητικό ή και επιτόπιο αναλόγως το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η επένδυση– και η επιδότηση πιστώνεται στο λογαριασμό του επενδυτή. Ο επενδυτής έχει δικαίωμα να ζητήσει και ενδιάμεση καταβολή – έλεγχο.

Άλλη επιλογή είναι η εξής:

 • προκαταβολή του 40% της επιδότησης που δικαιούται ο επενδυτής αλλά με την κατάθεση ισόποσης εγγυητικής επιστολής, το οποίο συχνά είναι αδύνατο και σχεδόν πάντα έχει σημαντικό κόστος για τον επενδυτή.

Τέλος ένας νέος τρόπος καταβολής της επιχορήγησης είναι η χρήση του Escrow Account.

Τι είναι ο λογαριασμός Escrow Account και πως λειτουργεί;

Ο Escrow Account είναι ένα ειδικός λογαριασμός του ταμείου παρακαταθηκών και δανείων, που μπορεί να ανοίξει ο κάθε δικαιούχος μετά την οριστική του έγκριση.

Με τον Escrow Account ή Καταπιστευτικό Λογασριασμό, η επιχορήγηση που αναλογεί στον δικαιούχο σε δαπάνες που έχουν υλοποιηθεί και τιμολογηθεί καταβάλλονται απευθείας στους παρόχους/ προμηθευτές του. Σκοπός του Escrow Account είναι να βοηθήσει αποτελεσματικά τους δικαιούχους να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενα προβλήματα ρευστότητας κατά την υλοποίηση του επενδυτικού τους σχεδίου. Η εκταμίευση των πληρωμών προς τους παρόχους – προμηθευτές των Δικαιούχων γίνεται χωρίς την κατάθεση εγγυητικής επιστολής. Ο λογαριασμός ενεργοποιείται με κατάθεση 32€ εφάπαξ από τον δικαιούχο πριν από την πρώτη Αίτηση Ενδιάμεσης Επαλήθευσης Δαπανών. Ο συγκεκριμένος λογαριασμός όμως αφορά μόνο δαπάνες εξοπλισμού και όχι λειτουργικά έξοδα (που επιδοτούνται σε κάποια προγράμματα) όπως ενοίκια, ασφαλιστικές εισφορές κλπ.

Πότε είναι επιλέξιμος ο ΦΠΑ;

Δεν είναι επιλέξιμη η δαπάνη του ανακτήσιμου ΦΠΑ.

Ο ΦΠΑ είναι επιλέξιμη δαπάνη μόνο εφόσον ο δικαιούχος δεν έχει δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ σύμφωνα με τις διατάξεις του κώδικα ΦΠΑ, όπως εκάστοτε ισχύει. Ειδικότερα, είναι επιλέξιμη δαπάνη εφόσον βαρύνει δαπάνες που χρησιμοποιούνται για την άσκηση εξαιρούμενων ή απαλλασσόμενων του ΦΠΑ  δραστηριοτήτων του δικαιούχου.

Έχω χρηματοδοτηθεί ξανά μέσω ΕΣΠΑ στο παρελθόν. Μπορώ να υποβάλλω αίτηση;

Στα περισσότερα προγράμματα μπορεί να υποβάλλει κανείς αίτηση, ακόμα και αν έχει επιδοτηθεί στο παρελθόν, με μόνο περιορισμό το De Minimis. Να σημειώσουμε ότι το ποσό του De Minimis έχει αυξηθεί από τις 200.000 στις 300.000 ευρώ, επιτρέποντας σε περισσότερες εταιρείες να χρηματοδοτηθούν μέσα από περισσότερες δράσεις ΕΣΠΑ ανά τριετία.

Πότε θεωρείται μία επιχείρηση συνδεδεμένη ή συνεργαζόμενη;

Μία επιχείρηση (φορέας της επένδυσης) λέμε ότι «συνδέεται» με άλλες επιχειρήσεις, όταν οι μέτοχοι της επιχείρησης-φορέα συμμετέχουν (δηλαδή έχουν μετοχές) και σε άλλες επιχειρήσεις. Στις επιχειρήσεις αυτές μετράνε και οι ατομικές (δηλαδή η επιχείρηση που έχει ένα ελεύθερος επαγγελματίας).

Για να διαπιστωθεί αν όντως υπάρχει σύνδεση ή συνεργασία των επιχειρήσεων, εξετάζεται το ποσοστό που με το οποίο συμμετέχουν οι μέτοχοι σε άλλες επιχειρήσεις και το αν το αντικείμενο δραστηριότητας των επιχειρήσεων είναι συναφές. Αναλόγως με το ποσοστό συμμετοχής και τη συνάφεια, η σύνδεση κατηγοριοποιείται ως εξής:

Ποσοστό κάτω από 25%→ανεξάρτητες επιχειρήσεις

Ποσοστό από 25% έως κάτω από 50%→συνεργαζόμενες, αναλόγως του αντικειμένου

Ποσοστό από 50% και πάνω→συνδεδεμένες επιχειρήσεις αναλόγως του αντικειμένου.

Η σύνδεση των επιχειρήσεων  μπορεί να γίνεται και με πιο πολύπλοκους τρόπους και εξετάζεται για τον υπολογισμό του μεγέθους της επιχείρησης (μικρή, μεσαία, μεγάλη) βάσει τζίρου και προσωπικού. Το μέγεθος μιας επιχείρησης είναι σημαντικό για τα προγράμματα ΕΣΠΑ γιατί πολλές φορές μπορεί να αποκλείσει μία επιχείρηση ή να καθορίσει το ποσοστό της επιδότησης που δικαιούται.

Δεν έχω καθόλου κεφάλαιο. Μπορώ να κάνω αίτηση;

Για τη σωστή υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου καλό είναι να υπάρχει τουλάχιστον 40% του προϋπολογισμού. Κάποια προγράμματα ζητούν από τον επενδυτή να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία εξασφάλισης της Ιδιωτικής Συμμετοχής σε ποσοστό από 40% έως 60% περίπου. 

Είμαι κάτοικος ή υπήκοος εξωτερικού. Μπορώ να κάνω αίτηση για ΕΣΠΑ 2024;

Ναι αρκεί η εταιρεία που θα ιδρυθεί να είναι ελληνική, με έδρα και ΑΦΜ ελληνικό.

Η επιχείρησή μου έχει χρέη στο δημόσιο ή/και στις τράπεζες. Μπορώ να λάβω επιδότηση;

Μπορεί να αιτηθεί επιχορήγησης επιχείρηση που έχει χρέη αρκεί να μην έχει χαρακτηριστεί «προβληματική». Εάν τα χρέη είναι προς το δημόσιο (εφορία, ασφαλιστικός φορέας) και εγκριθεί, η επιχορήγηση θα εκχωρηθεί απευθείας στον αρμόδιο φορέα δημοσίου για εξόφληση του χρέους ακόμα και αν αυτό είναι σε ρύθμιση. Αυτό διασφαλίζεται μέσω της διαδικασίας απαίτησης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για την εκταμίευση της επιχορήγησης. Για τις τράπεζες δεν υπάρχει αντίστοιχη απαίτηση.

Τι είναι το De Minimis;

Ο κανόνας De Μinimis ορίζει ότι οι συνολικές ενισχύσεις που μπορεί να λάβει μια επιχείρηση (μαζί με τις συνδεδεμένες της) σε μια τριετία δεν μπορούν να υπερβαίνουν το ανώτατο όριο των 300.000 ευρώ (100.000€ για τις εταιρείες του κλάδου των μεταφορών). Ο κανόνας de minimis διέπει μεταξύ άλλων και το επενδυτικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2021 – 2027 της Ελλάδας.

Δεν έχω τον ΚΑΔ επένδυσης αλλά μπορώ να τον προσθέσω άμεσα. Μπορώ να υποβάλω αίτηση;

Συνήθως ο επενδυτής έχει δικαίωμα να προσθέσει ΚΑΔ επένδυσης πριν την υποβολή της αίτησης, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και πριν την πρώτη εκταμίευση, με την προϋπόθεση να είχε έστω ένα επιλέξιμο ΚΑΔ πριν την προκήρυξη του προγράμματος (σε κάποια προγράμματα δεν υπάρχει ούτε αυτή η απαίτηση).

Back to top


 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

Η VK PREMIUM Σύμβουλοι Επιχειρήσεων είναι μία από τις καλύτερες και ταχέως αναπτυσσόμενες εταιρείες συμβούλων επιχειρήσεων σε επιδοτούμενα προγράμματα ΕΣΠΑ με σκοπό την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών σε επιχειρήσεις του κλάδου εμπορίου και υπηρεσιών, μεταποίησης, τουρισμού, logistics, καθώς και σε οργανισμούς ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.

Το ποσοστό επιτυχίας έγκρισης αιτήσεων που υποβάλαμε, έως σήμερα, στα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2021 και ΕΣΠΑ 2021 – 2024 είναι 98%!

Η VK PREMIUM Σύμβουλοι Επιχειρήσεων ιδρύθηκε το 2007, στην Αθήνα, με στόχο την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών σε επιχειρήσεις και οργανισμούς του Ιδιωτικού και του Δημόσιου τομέα. Από τότε έχουμε αναλάβει και υλοποιήσει με επιτυχία έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό που εκτείνονται σε επιχειρήσεις από μικρομεσαίο έως πολύ μεγάλο μέγεθος και με δραστηριότητα σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Η συνέπεια και η προσήλωση στην ποιότητα έχουν αναδείξει την εταιρεία μας σε μία από τις κορυφαίες εταιρείες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στην Ελλάδα.

Back to top


Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας:

VK PREMIUM Σύμβουλοι Επιχειρήσεων

Τηλ. κέντρο:   210 6835560

Για να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με τα επιδοτούμενα προγράμματα, μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο newsletter ή ακολουθήστε μας στο Facebook.

Back to top

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα:

CAPTCHA image

* Υποχρεωτικά πεδία προς συμπλήρωση